2016-04-01

Köpenhamn 2016-03-26

Vintage!
Det blev påskafton. En dag närmre vardag än helgdag i Danmarks huvudstad, så det blev en del shopping.

På eftermiddagen släpade vi oss in på en av de åtta(!) krogar som är Mikkeller-imperiet i Köpenhamn: Øl & Brød. Här är det smørrebrød och snaps som är i fokus, utöver öl. Vi välkomnades av ölprofilen Blafa, som genomgående gjorde utmärkta rekommendationer av drycker till de fantastiskt goda smörgåsarna.


Efter att ha berättat vad vi tänkt äta så plockade Blafa fram en handfull flaskor kryddad sprit, där jag efter mycket doftande och diskuterande kom fram till att vi skulle välja krogens hemkryddade Alehånde, en mjuk och stramt kryddad kryddpepparsnaps. Ett mycket väl valt val, skulle det visa sig.

Först ut på tallriken: Karrysild med fennikel og æble. I glaset: Session-IPAn WarPigs Lil' Drunk Baby.


Därefter: Roastbeef af nyretapper med peber og syltet persillerod. Till det ett litet glas Mikkeller Schwarzbier


Efter stor vånda om man verkligen borde så valde jag till slut att ta in ett smørrebrød till… Hønsesalat med sylet og brændt løg, och till den blev det en stout  med fikon: Crooked Moon Tattoo Stockholm

Här rusade Blafa fram och påpekade att ”Ni kan inte kunde vara i Köpenhamn utan att dricka Aalborg”, slängde fram två små tennglas och hällde upp lite Aalborg Jule Akvavit 1992. Jag hade faktiskt ingen aning om att man kunde lagra akvavit, men den där övertygade mig verkligen, rund och djup!

Det här var faktiskt mitt första besök på Øl & Brød, och precis som så många andra obesökta ställen hade jag något slags bild av hur det skulle vara där. Jag hade fel på många punkter: Stället var mycket mindre och inte så vita-dukar som jag trott. Man kunde inte bara beställa in hela menyer som jag fått för mig. Och smörgåsarna var mer traditionella än de vilda experiment i genren jag trott. 

Blafa gav mig delvis rätt på de två senare fördomarna: Tidigare hade de pushat mer för sina färdiga menyer, och i början hade de inställningen att de skulle revolutionera sättet att se på smørrebrød. Nu var hade de insett att det blev bäst att utgå från de traditionella varianterna, men ge dem en egen twist. 

Kombinationerna fungerade verkligen, verkligen bra. 

Vi har tidigare mest ätit smørrebrød hos den ytterst traditionstyngda restaurangen Tivolihallen, och det kommer vi nog att fortsatta med. Men Øl & Brød är ett mycket bra komplement, som är väldigt Mikkeller i känslan.

Efter detta: En rejäl tupplur på hotellet och därefter en lika rejäl promenad till Nørrebro för att besöka ytterligare ett nytt Mikkeller-ställe: Koelschip. En temapub, på sitt sätt. 100 % suröl. Fyra fatöl och en stor lista med mer eller mindre gammal öl i lambic-familjen. Inredningen är rustik och ska föra tankarna till Flandern.

Frugan fann WiFi.
Här delade vi på en storflaska av mina favoriter i stilen: Cantillon Iris, en ganska färsk och humlebesk öl från 2013 till det ytterst acceptabla priset 165 DKK. Till det en bit belgisk ost och kriek-gelé (det enda tilltugget som erbjöds).

Efter detta, en 3 kilometer lång promenad tillbaka till hotellet för en rejäl sömn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar