2016-04-16

Glas: Ölstövel


Nästa glas som jag fått tillfälle att prova tack vara Sejdelshoppen är en klassiker på sitt sätt: Ölstöveln. Den lilla versionen som rymmer en halvliter öl plus skum.

Och… Det handlar om något slags metanostalgi: För mig var det så här de riktigt tuffa killarna (det var mest killar) som drack öl ur ölstövlar. Speciellt om de varit på semester i alperna. Det satte sig någonstans i min skalle, och jag tänkte mig förr eller senare skaffa ett sådant. Så jag har haft ögonen öppna på loppmarknader och liknande. Många tråkiga glas har setts på det sättet. Men aldrig några stövlar.

Men nu har jag alltså en, och har provat att dricka ett par olika öl, såväl Spaten Premium som Hofbräu Orginal. För det är ett glas för tysk lager i allmänhet och helles i synnerhet.

Och glaset… Det blir en del skum när man häller upp glaset, men det håller sig inte kvar speciellt länge.

Att dricka… Är rätt annorlunda. Inte så mycket för foten, om man tänker på att ha den åt sidan så det inte blir konstiga luftbubblor. Det är mer åt att det väger en hel del, och glaset vid mynningen är rejält tjockt med en småvassa kanter.

Trots det använder jag det lite då och då. Bara för att det känns… Lite kul.

2 kommentarer: