2016-04-02

Öppen ölprovning - Tillsatser


Dagens ölprovning på De Klomp hade temat Tillsatser, och de ungefär 25 gästerna fick sig en hel massa babbel och följande öl till livs:
  1. Hantverksbryggeriet Alkemisten var inte bara först ut på provingen, det var när den kom 2006 den första svenska surölen. Ganska torr, ganska mineralig och en hel del blåbär. 
  2. Boon Famboise gick vidare i samma syrliga fruktstil, men ärligt talat mycket bättre. Massor av hallon, lite jordgubbssylt (tyckte jag i alla fall) och den där mjuka syrligheten.
  3. Dieu du Ciel Route des Épices var en rågöl kryddad med svartpeppar och grönpeppar. Tydliga toner av svartpeppar i början, en viss hetta och tydliga grönpepparkorn i eftersmaken. Rågen gav ytterligare kryddighet.
  4. Magic Rock / Toccalmatto Custard Pie. En vete-IPA med vanilj? Tja, det var väl väntat att det skulle komma förr eller senare. Eller? Ölen hade i varje fall en snabbt passerade beska som gav rum för… Billig vaniljglass? Inte dålig, men jag vet inte riktigt…
  5. Beerbliotek More Bang For Your Bock är en av göteborgarnas senaste öl, en påsk-bock som fått en lätt dos av apelsinzest. Och visst var det en traditionellt knäckigt maltig bock, men i alla fall jag hade svårt att hitta några apelsinskal. Vissa av gästerna tyckte däremot att det var rätt tydligt i såväl smak som doft.
  6. Trappistes Rochefort 8 var sist ut, starkast och nog den minst experimentella: Här bestod tillsatserna av kandisocker och strösocker. Stark, tydligt frukt-kryddig med generös maltighet och lite knäck.
Handuppräckningen vanns med förkrossande majoritet av Rochefort 8.

Nästa vecka, 9 april 2016, återkommer fd krögare Take för en spännande Founders-provning. Därefter, 16 april 2016, blir det på allmän begäran en stout-provning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar