2016-04-29

Nils Oscar Dubbel IPA

En rätt så ny öl från Nils Oscar: Dubbel IPA, en DIPA på 8,2 %. Jag tror faktiskt att det här är bryggeriets första försök i stilen.

Ölet är bryggt på pilsnermalt, münchenermalt, wienermalt och karamellmalt. Ölet är humlat med mosaic, cascade, simcoe och centennial, och sedan torrhumlat i hop gun med mosaic, cascade och centennial.

Färgen är guld (10 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt och det sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är medelsöt med lite knäck. Citrusskal, tallbarr, citrusmarmelad. Aningar av parfym. Den doftar som en klassisk gammaldags DIPA…

Smaken startar måttligt besk med tallbarr, apelsinmarmelad och knäck/kola. Medel till stor beska, ren sötma. Medelstor kropp. Eftersmaken har ren värmande alkohol, citronjuice, apelsinskal och sött fruktgodis. Aningar av mint och plommon i slutet.

Kolsyran är kraftig, de små friska bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk och något torr.

En klassisk östkust-DIPA som balanserar mellan fruktig beska och knäckig sötma. Inte på något sätt dålig, men inte heller fantastisk. Rätt prisvärd.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment (inköpt i Oxelösund). Pris: 26:90 för 330 ml. Bäst före: 16/08/2016.

5 kommentarer:

 1. Nils Oscar hade en Hop Yard DIPA vid någon tillfällig release för något år sedan. Den var mycket brittisk med mycket malt och svaga humletoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hop Yard klassades av bryggeriet själva som en IPA... En trevlig sådan.

   Radera
  2. Det fanns en release där det stod DIPA på etiketten.
   https://barabirablog.wordpress.com/2016/03/26/nils-oscar-hop-yard-dipa/

   Radera
  3. Det var som tusan, den hade jag missat helt!

   Radera
 2. Grattis till ditt höga skum! Drack en i lördags som inte skummade nånting, utan var nästan avslagen på direkten. Inget bra första intryck. Den var inte så fantastisk direkt. Oppigårds dalalager smakade mer dipa än den där. Bör tilläggas att jag bor i Nyköping och köpte den på ett systembolag här.

  SvaraRadera