2016-04-21

Brutal Brewing Cirrus

Det ska vara taktila förpackningar i år. Jag har stött på flera nylanserade burkar med präglade mönster och flaskor med strukturtryck på etiketterna, både för öl och läsk.

Cirrus Cloudy Lager från Spendrups-etiketten Brutal Brewing har en sådan etikett med sträva och glatta partier, och till det konturer i silvermetall. Påkostat. Innehållet i flaskan är en ofiltrerad amerikansk/modern ljus lager med rejäl fällning i flaskan. 5,1 %.

Jag har följt etikettens råd och rullat runt flaskan för att fällningen ska blandas runt i ölen.

Vätskan är dimmigt ogenomskinlig, färgen gul-orange (15 EBC). Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, och det sjunker ner till ett tjockt lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften är besk-söt med toner av kex och citron/lime-läsk. Lite grapefrukt i bakgrunden och en liten aning av rökig beef jerky.

Smaken startar ganska torrt och beskt. Citron, lime, grapefruktjuice och en aning jäst. Det blir allt sötare med toner av apelsinjuice och lite hö. Medelstor kropp. Jag hittar grapefruktskal, lite lime och vetekex i eftersmaken. Avslutningen har mjuka toner av grapefruktjuice och apelsingodis.

Kolsyran är lätt, de friska små bubblorna är långlivade. Vätskan är mycket mjuk, nästan som en hefeweizen.

Den här var beskare och mer humlig än jag hade väntat mig. Det är långt ifrån en DIPA men ändå en hel del karaktär och bra balans. En av de bästa från etiketten hittills.

Betyg: 3,87, Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2016. Pris: 13:90 för 330 ml. Bäst före: 20.03.2017.

5 kommentarer:

 1. Vad har DIPA med denna öl att göra?

  SvaraRadera
 2. Det är långt ifrån en DIPA, är det så konstigt när det är en svensk ljus lager...

  SvaraRadera
 3. Sven-David Svensson21 april 2016 kl. 23:08

  Denna öl har jag smakat. Ovanligt bra öl för att komma från ett storbryggeri (Spendrups) Dessutom så är det o filtrerat vilket bidrar till den är smakrik. Det blir ett återköp.

  SvaraRadera