2016-04-20

New Belgium Fat Tire

I den andra vågen av amerikanska småbryggerier (efter de första stapplande stegen i slutet av åttiotalet) under andra halvan av nittiotalet så var det två ölstilar som dominerade: Den försiktiga och relativt lagerlika amber ale och den lite mörkare och tuffare american brown ale.

Amber ale är numera åter en ganska undanskuffad stil, totalt överkörd av alla sorters IPA.

Det kändes aningen speciellt när just den här varianten kom till Systembolagets hyllor, eftersom den var en av de mest annonserade ölsorterna i tidningen Beer Advocate Magazine när jag började prenumerera under 2007.

Inte för att amber ale var någon favoritstil, men den kändes på något sätt… onåbar… Och annonserna var mer välgjorda än andra i tidningen.

Ölen i burken är alltså Fat Tire från New Belgium Brewing, en amber ale på 5,2 %. Namnet kommer från den gamla cykel (tänk ballongdäck) som bryggeriets grundare körde omkring på när han var på en inspirerande resa i Belgien. Allt enligt de där annonserna.

Färgen är bärnsten (30 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt, det sjunker undan långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är mjukt maltig med nötig sötma, aningar av furuvirke och lite hallonsylt.

Smaken är balanserat mjuk med toner av hasselnötter, rostat bröd, röda bär och lite citrusfrukter som passerar förbi. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande godis-sötma, lätt frisk beska, rustikt rågbröd och lite alkohol. Omogen frukt i slutet.

Kolsyran är kraftig och lager-lik, de många medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Balanserad med nötiga toner, inte helt olik en modern wienerlager. God, men jag är inte helt säker på hur en öl i den här stilen skulle vara för att kunna få betyg över 4,5. Något att fundera över.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2015. Pris: 19:90 för 355 ml. Bäst före: 09 OCT 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar