2016-04-18

Ballast Point Even Keel

Som ni säkert märkt ligger den relativt nya ölstilen session IPA mig varmt om hjärtat (och nej, det är inte samma sak som en APA) och när jag av bloggaren Balder på MankerBeer fick tipset om Even Keel  från amerikanska Ballast Point så passade jag på att beställa hem ett sexpack burkar. Alkoholhalten är 3,8 %.

Färgen är guld (7 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar stora skummet är varmvitt och luftigt och det sjunker långsamt ner till ett lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är fullproppad med citron och grapefruktjuice samt en sötma som drar åt apelsinjuice. Aningar av gummi och fruktgodis.

Smaken startar fruktigt med massor av lime och en del grapefrukt. Passerande torr beska, mjuka toner av fruktgodis och citronkarameller. Medelstor kropp. Växande sötma (som aldrig blir vass) i eftersmaken såväl som toner av gummisnoddar och torkade blommor. Det avrundade slutet har toner av nypressad citronjuice och limezest.

Kolsyran är medel till stark; de få medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är lätt med någon kladdighet.

Det är ofrånkomligt att jämföra denna öl med BrewDog Dead Pony Club, som jag alltid har några burkar av hemma. Smakerna är till stor del desamma, men den här är inte alls så aggressivt framfusig i humlebeskan som den skotska ölen, och kroppen/sötman är större i den här. Vilket å ena sidan gör den mer balanserad och lättdrucken, men å andra sidan inte ger samma totala humlekick. Vilket kan vara bra eller dåligt beroende på ens preferenser.

Och namnet? ”Jämna plågor”, ungefär.

Betyg: 4,07. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment i kollin om 6 burkar. Pris: 24:00 för 355 ml. Bäst före: Saknas.

Senare tillägg: Det finns en märkning på burkens botten: 15285 07:51 EK 56. Och enligt bryggeriets guide till dessa koder så betyder det att den burkades den 285:e dagen 2015, alltså 12 oktober 2015.

5 kommentarer:

 1. Inget bäst före datum ? Läste på annan blogg om just Ballast Point där inte importören kunde tyda märkningen i botten
  På Ballast Points sida finns förklaring om hur märkningen i botten ska tydas men skilde sig mot den burken som kom från systembolaget

  Gillar Oppigårds tydliga datummärkning på ettiketten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får gå till botten med det där i kväll. Det finns en liten möjlighet att det fanns något slags datummärkning på lådan, men den kastade jag så jag kan inte kolla upp det.

   I varje fall var kartongen öppnad för burkarna hade fått pant-klistermärke.

   Radera
 2. Funderar lite på namnet, beskriver inte Even Keel ett normalläge hos en person? När det kommer till PB så brukar de namnge sina öl efter saker som har med havet att göra, direktöversättningen "jämn köl" passar väl på en alkoholsvag öl som inte får båten i gungning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah! Ja så kan det såklart vara.

   Radera
  2. Som fartygsterm innebär "even keel" att ett fartyg har samma djupgående i för och akter.
   (Det är annars vanlig att större fartyg har större djupgående akterut, akterligt trim. Aft trim på engelska)

   Radera