2015-08-02

To Øl Sundancer

En öl från danska fantombryggeriet To Øl i den lokala Hemköpsbutiken? Det hade jag inte trott på för ett år sedan, men nu har Brill & Co försett förorten med finfin folköl. Det tackar vi för.

Få se hur ölen är, när jag ändå håller på…

Sundancer är en lageröl med vete på 2,7 % (den finns i lite olika styrkor däromkring för olika marknader) som bryggts hos De Proef.

När jag öppnar flaskan börjar den direkt att skumma över ur flaskan. Inget bra tecken. Nå, inget blir utspillt och i glaset ser jag en gul-guld grumlig vätska (7 EBC) under ett högt luftigt vitt skum. Skummet sjunker längsamt ner och lämnar en del rester på glaset.

Doften är besk med tydligt kryddig vetesyrlighet. Citrusfrukt, deg och fruktig sötma. Lite konstiga kombinationer, men det funkar.

Smaken är rätt besk och lite syrlig med söta citrusskal och beska örter. Deg och nybakt formfranska. Lite jordigt i bakgrunden. Lätt till mediumstor kropp. Citrus- och exotisk frukt i eftersmaken liksom fruktgodis och en aning vetejäst (ja jag vet att det är en lager). Det korta slutet är kryddigt ren.

Kolsyran är kraftig med stora kortlivade bubblor. Vätskan är medelmjuk och något torr.

Inte alls illa för en lågalkoholig välhumlad vetelager. Frisk och lättdrucken. Visst saknas det kropp, men inte så det blir odrickbart.

Betyg: 3,41. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris 24:95 för 330 ml. Bäst före: 18/02/17.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar