2015-08-22

Öppen ölprovning - lager


Så var det augusti och dags för min provning på De Klomp… Enstilsprovning, på sitt och vis: Lager. Under det att jag pratade om lagerölets historia och de senaste rönen så provades dessa öl.
  1. Omnipollo Perikles Pilsner inledde. En robust pilsner, tycker fantombryggeriet. Jag drack den här vid prepremiären på Omnipollos Hatt (länk), men då var jag inte övertygad, tyckte den var ofärdig och degig. Samma sak idag. Sämst hittills från bryggeriet. 
  2. Mikkeller American Dream är en modern klassiker, och med all rätt: Frisk, torr och elegant humlad. Mums!
  3. To Øl Raid Beer kom sedan, tredje fantombryggeriet i radOch ytterligare en modern tolkning av den ljusa standardlagern. Sötare med större kropp och mer balans än föregångaren. Samtidigt som humlen drog åt exotisk frukt och tyskt torrt vin. Den humorintresserade ölnörden bör kolla upp parodi-siten raidbeer.com som hör ihop med denna öl!
  4. Williams Brothers Redact Amber Lager lekte med siffrorna: 4,4 % alkohol, 44 IBU beska och 1,044 OG. Röd i färgen och med en fin knäckig maltighet samt exotisk frukt i doften. Mjuk och lättdrucken. 
  5. Ayinger Altbairisch Dunkel kom sedan. För mig är det svårt att inte dra paralleller mellan München Helles och Engelsk Bitter. Så då gjorde jag det. Finfin maltighet, lite choklad och mörkt bröd. En öl att hinka i stora mängder!
  6. Dugges Mörk Lager var alltså sist ut. Hade varit konstigt med en stil-provning utan ett svenskt inslag. Och om den förra ölen var brun i såväl utseende som smak så var den här svart: Rostad som en stout med en balanserande stramt fruktig beska.
Efteråt konstaterade ett par av stammisarna att det blev en väldigt snygg färgskala av de sex ölen, från ljusaste ljusa till svart. Själv konstaterade jag att det faktiskt gick att hålla en hyfsad provning trots förkylning.

På lördag 29 augusti 2015 återkommer Bobo och håller en trådlös provning (Facebookarrangemang). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar