2015-08-11

Nynäshamns Land I Sikte Lager

Bild: Nynäshamns Ångbryggeri
Åter folkölsdags! Efter att ha beklagat mig över att Nynäshamns Ångbryggeri ännu inte fått till distributionen av folköl speciellt långt så fick jag några flaskor i gåva av en person närmare bryggeriet. Tack för det!

Den ena av de två är en ljus lager på 3,5 %: Land I Sikte Lager.

Färgen är gul (5 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar tjocka skummet är fast, kompakt och vitt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är tjock och maltig, tydliga toner av pilsnermalt. Aningar av smör och pomerans liksom en del nybakt vitt bröd. Ren sötma. Det är inte utan att jag kommer att tänka på en tjeckisk 10°…

Smaken är mjuk med lite citron/lime i beskan, smöriga toner och en lätt pilsnermalt-sötma. En hel del vitt franskbröd. Medelstor kropp (stor för att vara en folköl). Eftersmaken är ren med mer av det vita brödet, pilsnermalt och en mjuk men ändå tydlig beska. Citron och citrongräs i slutet.

Kolsyran är medelstor, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är mjuk.

Mina förväntningar var höga på den här ölen – Nynäs brukar veta vad de pysslar med, och det infriades: En utmärkt tolkning av en sydtysk pils på en lite lägre alkoholhalt. Det enda jag funderar över är smörigheten: Antingen vill man göra en tysk pils och då bör den inte vara här, eller så drar man på och gör den helt igenom tjeckisk.

Betyg: 3,93. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln i närheten av Nynäshamn. Pris: Gåva. Bäst före: 1 2016 (batch B).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar