2015-08-19

Siren / De Molen Empress Stout - igen


I vintras recenserade jag Empress Stout, en pepparkryddad imperial stout gjord av De Molen och Siren Craft (och brygd hos de senare) på 8,5 % (länk).

Jag hittade fram en flaska häromdagen, och tyckte att det kunde vara intressant att se om den utvecklat sig något under den här tiden,. Jag tror, men vet inte säkert, att ölen borde vara ungefär ett år nu.

Utseendet har inte ändrats så mycket från då, svart med brunt skum.

Doften har tydligare toner av svartpeppar och rök, det är väldigt mycket tysk pepparsalami över den nu.

Smaken är överraskande söt, mindre rökig och inte alls så pepparfokuserad som den var i vintras. Sötman försvinner dock iväg och i stället hittar jag en hårdrostad pumpernickel-smak och passerande toner av svartpepparkorn. Liksom en del metall och en ytterst försiktig beska. Avslutningen är sockersöt med blandade kryddor och en ytterst lätt pappighet.

Kolsyran är kraftig, de små mjuka bubblorna är kortlivade. Vätskan är krämig och lite tjock.

Det är fortfarande en mycket drickbar öl, men som jag väntat försvinner pepparsmakerna iväg med tiden. Jag tror inte det här kommer att bli så mycket bättre av mer lagring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar