2015-08-10

Lindemans + Mikkeller Spontanbasil

Ett samarbete så gott som något: Belgiska Brouwerij Lindemans och danska fantombryggeriet Mikkeller har skapat en lambic som intensivt kryddats med färsk basilika: Spontanbasil på 6 %.

Färgen är guld (8 EBC), vätskan är dimmig. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker ner långsamt utan att lämna några rester på glaset.

Den intensiva doften är örtkryddig, jag kommer att tänka på husmanskost, italiensk kall sås och italiensk salladskrydda. Lite stall, jord och en tung sötma. Skysås. Den känns lite väl ung och obalanserad.

Smaken startar väldigt besk, men utan vinägertoner. Kryddor och örter. Pesto. Stora smaker. Aningar av äppelsyra. Den stora syrligheten toner ut och ger mer plats för den intensiva örtigheten. Medelstor kropp. Eftersmaken är som väntat örtig med mjuk syra och toner av grön tomat-marmelad. Avslutningen har mjukare toner av basilika och skysås.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna långlivade. Lätt och lite sträv vätska.

Nej, den här är för ung och obalanserad än. Ni som har kvar av den här: Låt den stå kvar i ett par år…

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 5 juni 2015 (lagerstatus). Pris: 139:00 för 750 ml. Bäst före: 2025 (batch BA00OSB, flasktappad februari 2015)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar