2015-08-08

Eskilstuna Modern Lager

Sedan flera år tillbaka kan man inte bara skriva recensioner på BeerAdvocate, utan bara ge ett viktat betyg. Det här är något som ändrat sig genom åren – från starten ansåg ölbrödena att alla omdömen skulle vara detaljerade och genomtänkta. Sedan ändrade sig världen och till slut gav de med sig. Ett tag kunde användarna ge snabba sifferbetyg i olika upplösning mellan 1-5, men nu måste man ge ett komplett betyg utseende - doft - smak - känsla - sammanfattande som sedan viktas till ett betyg.

Jag har använt möjligheten att ge betyg utan tillhörande text-recensioner då och då. När jag vill notera en åsikt eller inte har tid att skriva. Som när man får in en ölbricka på krogen.

Den här ölen gav jag ett sådant betyg, 2,75, vid ett sådant tillfälle: När jag och frugan besökte Eskilstuna Ölkulturs medlemspub och fick en inte helt lyckad provomgång (jag är fortfarande övertygad om att något var fel i fatanläggningen). Lite mer om det kan man läsa här

Ölen ja, det är alltså deras amerikanska ljusa helmaltslageröl Modern Lager på 5,8 %. Jag köpte en flaska när vi ändå var i Eskilstuna förra helgen.

Färgen är guld (7 EBC), vätskan är klar med en aning av små partiklar när man närmar sig botten. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt och det sjunker långsamt ned lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften har karamellig sötma, aningar av plast, jord och vört. Lite blommor och svaga aningar av klor.

Smaken är mjukt söt med en hel del knäck. Blommiga och örtiga toner med en lätt beska. Medel till stor kropp. Eftersmaken även den maltig med aningar av laktos, vaniljglass och exotiska frukter. Slutet är mjukt maltigt.

Kolsyran är lätt, massor av små friska bubblor. Vätskan är mycket mjuk och nästan krämig.

En okej öl, om det inte varit för den jobbiga doften. Dock tycker jag att det stora maltfokuset mer leder tankarna till dortmunder export än modern USA-mikrolager.

Betyg: 2,91. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment. Pris: 25:60 för 330 ml. Bäst före: 24-02-2016.

1 kommentar:

  1. Sven-David Svensson9 augusti 2015 kl. 09:04

    Denna öl har jag smakat på en ölprovning som Eskilstuna Ölkultur hade med Brewclub/Svenska Ölfrämjandet. Den är väldigt god. Jag gillar lite malttunga öl

    SvaraRadera