2015-08-16

Öppen ölproving - Trådlöst med Bobo #36


Igår besökte jag De Klomp för att kolla in en av Bobos legendomspunna trådlösa provningar, i form av #36.

Man kan vara säker på två saker när det gäller dessa provningar: Det är helt omöjligt att förutse vad det blir för öl, och vad Bobo kommer att prata om.

Så här såg programförklaringen för evenemanget ut:
Vi firar att Bobos semester äntligen är slut med en trådlös proving.
En del nyheter har trillat in och några öl som vi haft hemma ett tag har varit svåra att få med på någon av sommarens enstilsprovningar.
Stor spridning på smaker och stilar.
Så vi fick höra spännande berättelser om hur en Lorry-sketch kan hjälpa till i longboard-marknadsföring, äldre människor och pillerstorlekar, en tveksam redogörelse för barley wine-historien och hur han ständigt blivit lurad av ölimportörer. Samt att det är jättesvårt att sälja rököl.

Min vana trogen skrev jag lite snabbrecensioner över ölen som serverades:
 1. Nynäshamns Ålö Ale är deras välhumlade engelska pale ale på 5,6 %.

  ”Klar, gul. Frisk söt doft, apelsinjuice, blommor. Smaken är frisk och mjuk, apelsinsuckat, blommig växande beska. Stora vassa bubblor".

  För nästan precis 10 år sedan gav jag den här ölen 4,58 i betyg. Den här gången blir det beskedligare 3,68. God, men Bedarö Bitter är godare.
 2. Mikkeller Blå Spøgelse är en fatlagrad wild ale med blåbär (7,7 %) som blivit en favorit på De Klomp.

  ”Mörkt rödlila, lila skum. Svarta vinbär, blå druvor, söt, låg beska, mineraler och metall i doften. Smaken är torrt sträv-sur, bärig. Blåbår i eftersmaken, röda vinbär, lång växande beska med syra och jod. Stor kolsyra. Känns lite… vag.”

  Den här snabbrecenserade jag tidigare i våras och gav 4,25 i betyg. Nu blir det njuggare 3,81. 
 3. Beavertown 8 Ball är en AIPA med råg som jag inte druckit tidigare. 6,2 %.

  ”Mörkt kopparröd, klar. Beige stort skum. Jordig humle i doften, hö och viss beska. Blandade kryddor. Kryddig beska i smaken. Stora smaker, ingen strävhet. Kryddig eftersmak med en heldel knäckebröd. Strävt slut. Medelstor kolsyra. Blir lite väl tung efter ett tag.”

  Betyget blir 3,53: Det dras ner en del av doften.
 4. Bevog Ond från Österrike är en rökig robust porter på 6,3 %.

  ”Svart, beige skum. Doft: Charkrök, rostad malt. Torr rök i smaken. Charkuterier, kex-kakor. Lite syrlig. Rostad-syrlig eftersmak med ren beska. När den blir varmare övergår rökigheten i tydliga choklad-småkakor. Medelstor kolsyra. Behaglig.”

  3,79 får den i betyg.
 5. Ballast Point Sculpin Grapefruit var en eftersläntrare från förra veckans provning av smaksatt öl (då dracks Habanero-varianten). Bobo påpekade hur sällan det är som man kan prova smaksatt öl parallellt med en o-smaksatt, men här går det. Det är alltså en AIPA på 7 % med grapefruktjuice.

  ”Innan jag fick veta vad det var tyckte jag den doftade intensivt men ändå balanserat av citronskal och citron-doftblock. Färgen är koppar, vätskan klar och det stora fina skummet varmvitt. Smaken domineras av syrlig grapefrukt. Hårda grapefrukt-godisbitar, mjuk blommig beska som jobbar bra med syran. Medelstor kropp. Eftersmaken går mer åt IPA än fruktöl med en lugnare smakbild. Citroner i slutet. Medelstor kolsyra, mjuk vätska.”

  Det här var ju trevligt och inte alls så obalanserat som jag anade innan. Betyg: 3,81.
 6. Sist ut och kraftigast, som sig bör: Stone Arrogant Bastard Ale, brygd under försommaren och därmed efter bäst före nu. Denna amerikanska strong ale på 7,2 % har jag druckit ett antal gånger tidigare, hösten 2007 fick den 3,53 i betyg.

  ”Mörkt rödbrun, klar, litet varmvitt skum. Nötig maltig doft, marsipan, knäck och besk apelsinmarmelad. Smaken är besk med mogen frukt, citrus, apelsinmarmelad. Avtagande beska i eftersmaken som är stor och balanserad. Lätt kolsyra, tjock vätska. Stor öl, stora smaker.”

  Betyget blev nu 4,29. Jag tror att jag tidigare druckit den här med några år på nacken, men den funkar nog bättre färsk. 
Vinnare i handuppräckningen blev Arrogant Bastard Ale.

Nästa lördag, 22 augusti 2015, återkommer jag som provningsledare och håller då i en lagerprovning. Observera att vi nu återgår till ordinarie tid och att den startar 15:00!

Efteråt blev jag sittande med gänget-som-sitter-kvar-efter-provningar och drack lite blandade saker. Bäst var Dugges + Stillwater Tropic Thunder, och mest magförändrande var ett provglas Ballast Point Habanero Sculpin.

Friskrivelse: Jag fick delta i provningen utan att betala. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar