2015-08-06

Eskilstuna Ölkultur Belgisk IPA

IPA-dagen… Jag är väldigt lätt att övertyga om mer eller mindre fåniga kommersiella begivenheter, så det var bara att rycka fram en IPA-liknande öl ur skafferiet.

Det fick bli den senast köpta, jag passade på att shoppa loss bland de lokala när jag var i Eskilstuna i lördags. Belgisk IPA är en belgisk IPA på 7 % bryggd av Eskilstuna Ölkultur.

Färgen är guld (7 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga vita skummet sjunker till ett tjockt kompakt och hållbart lock utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är mjuk med aningar av ren alkohol, och kraftigare toner av kryddig jäst (svartpeppar, timjan, mejram), kikärtor, syrligt vete och ren beska. Lite kakor/kex och deg.

Smaken är kryddig med en mild beska. Deg och sött bröd, beska örter och syrligt fruktgodis. Plommon och katrinplommon, aningar av metall. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande alkohol, småkakor och gröt. Avslutningen påminner om vaniljsocker.

Kolsyran är kraftig, de långlivade bubblorna är medelstora. Vätskan är medelmjuk.

Rätt så belgisk, ja. Inte så mycket IPA, dock. Jag undrar lite hur gammal den här är egentligen, den känns lite humletrött…

Betyg: 3,38. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment kring Eskilstuna. Pris: 28:80 för 330 ml. Bäst före: 13-03-2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar