2015-08-27

Alkoholfri lunch med Systembolaget


I tisdags var jag inbjuden till en pressträff där Systembolaget skulle presentera sitt alkoholfria sortiment med särskilt fokus på öl. Eftersom jag har semester just nu så var det faktiskt ett arrangemang jag kunde närvara på. Kul bara det.

Vi började med en genomgång av lite statistik. 

Alkoholfritt öl växter kraftigt – 30 % bara under 2014 – och det alkoholfria sortimentet står nu för 0,6 % av Systembolagets totala försäljning. Det låter inte så mycket, men det är faktiskt i liter räknat mer än såväl Champagne eller likör/avec vilket får siffran att se lite annorlunda ut.

Det mesta alkoholfria säljs under fredagar och lördagar vilket indikerar att det köps för direkt konsumtion. Och i regionerna Skåne och Gotland är där andelen alkoholfritt störst.

Så till produkterna: 1 september 2015 kompletteras de alkoholfria ölen med två nya sorter vilket ger totalt tolv sorter. Kanske inte heller det så imponerande, men man kan tänka på att när starkölssortimentet var som minst (vilket bör varit i mitten av sjuttiotalet) så fanns totalt 20…

Jag drack givetvis av de öl jag inte provat tidigare och gjorde lite noteringar:


Ett lite märkligt namn har Clausthaler Zwickl (0,0 % 0,5 %) eftersom Zwickl i allmänhet betyder stark Kellerbier, kring 7 %. Ytterligare en märklighet är att amerikansk Cascade-humle har använts.

Ja, den är sött vörtig i smaken. Framför allt när när temperaturen stiger, den här vinner på att drickas kall. I övrigt finns det en hel del humle om än ofokuserad och en trevlig beska som gör den balanserad och betydligt mer lättdrucken än andra helt alkoholfria öl jag minns.


Sedan tidigare finns den alkoholfria veteölen Weihenstephaner Alkoholfrei Hefeweizen i sortimentet, och det var länge mitt förstahandsval när det gällde alkoholfritt. Det är en storsäljare, och nu kompletteras den med lika sydtyska Paulaner Hefe-Weissbier Alcoholfrei på 0,0 %.

Den här beskrevs som ”maltigare” men jag väljer nog snarare ”sötare”. Jag tyckte den inte var lika balanserad som Weihenstephaner-varianten. Jag fortsätter nog med den…

Då var nyheterna avklarade, över till resten:


Eriksberg Hovmästarlager är en mörk lager på 0,5 % som jag upplevde som lätt, ren och balanserad. Kanske lite för avrundad i smakerna men helt okej för styrkan.


Mikkeller Drinkin' The Sun är en öl som var bra när den kom, och kanske det första lyckade försöket att göra en moderntt humleinensiv öl under en halv procent (0,3 %). Och jodå, jag tycker den blir bättre för varje batch. Och ska jag dricka något ölliknande utan alkohol idag så är det här mitt förstahandsval nu.

Efter denna genomgång var det dags för en introduktion till den mat som vi skulle bli bjudna på: Tre foodtrucks fanns uppställda: Vietnametiska Bun Bun. Mexikanska El Taco Truck och hamburgare från Frick & Hagberg.

Jag valde mat från de två första, och det var gott. Ölrekommendationerna från Systembolagets ölexpert Nadja Karlsson satt såklart som en smäck: Veteöl till det vietnamesiska och lager till tacon. Ett mycket trevligt och lärorikt arrangemang där jag också fick chansen att småprata med lite andra skribenter.

= = =

Så, finns det någon särskild anledning till att det alkoholfria växer just nu? Jag hittar tre saker som spelar in:

Dels har den tekniska utvecklingen accelererat under de senaste åren och det finns nu metoder att göra bra öl med väldigt lite alkohol.

Dels håller marknaden för lättöl 2,25 % på att dö bort (av flera skäl).

Samtidigt är det nu allt mer fokus på hälsoaspekterna av alkohol.

Flaskbilder: Systembolaget.

2 kommentarer:

  1. Intressant blog post, du täcker verkligen hela bredden.

    Du snuddar vid den tekniska utvecklingen av låg alkohol ölen.

    Vid ett besök på Carlsberg (Falcon Falkenberg) i somras på ölets dag, vart jag frågvis kring detta.

    Ett "vanligt" öl kokas (Indunstar) under mycket lågt tryck.
    Troligen vid ca. 96% vakuum ca. (-0,96 bar)
    Koktemperaturen ligger troligen runt 30°c eller strax över.
    Alkoholen kokas bort helt, och sen återför man 0,5% för smakens skull.
    (Carlsberg Non Alkoholic)

    Att jag skriver troligen är att jag inte fick direkta uppgifter av Carlsberg.
    Men i mitt arbete har jag erfarenhet av Industriell vattenrenings utrustning, som fungerar helt enligt samma fysikaliska principer.
    Där ligger undertrycket på ca. -0,96bar och kokpunkten för vatten då ligger runt 36-38 °c

    Alkoholen som blir över ville dom inte riktigt tala om vart den tar vägen.
    Hälls ut var svaret, men jag finner det osannolikt.

    Hoppas jag kunde tillföra något ytterligare till din intressanta blog.

    Daniel


    SvaraRadera
  2. Sven-David Svensson29 augusti 2015 kl. 08:19

    Det är inte så konstigt att de alkoholfria ölen tar över. De smakar betydligt bättre än en traditionell lättöl. De tillvekas genom att ett vanligt öl avalkoholiseras. Smaken från malt och humle blir kvar. Ett traditionellt lättöl kan tillverkas på flera sätt. Allt från att bryggas på traditionellt sätt till att späda ut ett vanligt öl med vatten.

    SvaraRadera