2015-01-08

Sigtuna inspired by IPA - Session IPA

Bild: Galatea.
Även den nyasta underkategorin till IPA finns representerad i Sigtuna Brygghus-mixpaketet Inspired by IPA: Session IPA som är en variant av välhumlad öl med lägre alkoholhalt, kring 3,5-5 %. Den här är på 4 %.

Jag har hört röster som tycker ”en amerikansk bärnstensfärgad ale på den styrkan är en APA och inget annat” och visst finns en poäng i det, men jag håller inte med: Sesson IPA ska ha en annan tydligare och mer pang-på humleprofil. Det finns plats för båda.

Färgen är djupt guld-bärnsten (30 EBC), vätskan är klar. Det kompakta tre fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker långsamt ned och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är lätt och lite dammig. Kemisk beska, en viss vass sötma och tydliga toner av färg och lösningsmedel. Jag hittar också lite jord och cederträ.

Smaken har en vass övergående sötma, och en hel del beska. Den innehåller en hel del nymålad färg, jord och blött läder. Lätt till medium kropp. Eftersmaken är skarpt besk med lite alkohol, unken humle och lite mer jord. Avslutningen är söt med mer av den där färgen.

Kolsyran är vass, de långlivade bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk.

Nej, den här var faktiskt rätt… otäck.

Betyg: 2,03. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2014. Pris: Del av mixpack om 4×330 ml för 101:40. Bäst före: 08-08-2015 (batch 870 01108)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar