2015-01-03

Omnipollo Potlatch

Här är en öl som jag varit väldigt nyfiken på, men där rätt tillfälle att öppna inte riktigt dykt upp. Förrän nu: Potlatch från Omnipollo, en saison på 7 % som bryggts hos De Proef. Jag vill minnas att det är en SMASH, bryggd med en sorts malt och en sorts humle.

Det är också ett samarbetsöl, ett annorlunda sådant där samma recept samtidigt bryggdes av Omnipollo i Belgien och Praire Artisan Ales i USA. Båda varianterna saknar etiketter på flaskan, i stället har de ett omslagspapper med samma grunddesign och olika illustrationer och färger: Grönt för den europeiska versionen och gult för den amerikanska.

Ytterligare en anledning till mitt intresse är att jag för ett tag sedan kom att prata om denna öl med en bekant, som så vaknade till och förklarade att det var bland det obehagligaste i ölväg som hon någonsin druckit. Det lät faktiskt lite spännande…

Färgen är mycket ljust halmgul (4 EBC), vätskan helt klar. Det finna aningar av fällning på flaskans botten. Det luftiga vita skummet är tre fingrar högt, och det sjunker snabbt ner till ett stabilt tjockt lock över ölen, lite rester blir klar på glaset.

Doften är frisk och godis-söt med tydliga toner av bagerijäst och ädelhumle. Kryddiga toner och massor av syrlig lime. Ren alkohol i bakgrunden.

Smaken startar beskt med nästan övertydliga toner av nypressad lime, stall och hö. Mjuk ren sötma och kryddig jäst, deg och nybakt bröd. Medelstor kropp. Eftersmaken har toner av stark svartpeppar, muskotnöt och kryddnejlika. Citron/lime-juice, limeskal och färsk långfranska. Slutet är kryddigt sött.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är ganska lätt.

Betyg: 4,24. Tillgänglighet: Systembolagets små partier april 2014. Pris: för 375 ml. Bäst före: 01/12/2018.

Heh, skönt med en riktigt bra öl för en gång skull! Jag har inte skrivit en recension på en öl med betyg över 4 sedan början av november, så det var hög tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar