2015-01-18

Omnipollo ZodiakDet hela började tidigare i veckan. På något forum delade någon av Beer Advocates grundare "ölbröderna” Ahlström en bild snarlik den ovan, och uttryckte att de var tveksamma till den här nya generationens väldigt grumliga IPA-varianter. Kommentarerna tog fart och en del uttryckte att ”en IPA är klar eller felgjord”. Givetvis har jag inte lyckats hitta diskussionen nu i efterhand.

Så när jag i går var i Stockholm för att äta och dricka gott så hamnade vi på Bishops Arms Folkungagatan. Jag vet inte om det är så att just den här BA gör någonting rätt eller fel jämfört med de andra krogarna i kedjan, men dess ölsortiment är mycket mer fokuserat och på tårna än de andras.

Ett av tornen med kranar verkar vara reserverad för tre av Omnipollos öl. I går fanns det Magic #42, Fatamorgana och så Zokiak, en amerikansk IPA på 6,2 %. Det var just den sista som jag valde, tog bilden, publicerade den på min Facebooksida och noterade kopplingen till diskussionen om grumligheten. Det kom också lite kommentarer där.

Efter ytterligare en öl blev det resa vidare till Mikkeller Bar. Och vem sitter där om inte fantombryggare Henok? Jag passade på att störa honom och fråga hur det kommer sig att ölen var oklar. Jag uppfattade inte allt som sades, delvis för att bartendern fått feeling och spelade Michael Jackson på rejäl volym.

Men i korthet så förklarade Henok att De Proef, som bryggt ölen, är världens tekniskt mest skickliga bryggeri och att ingenting de gör är av slump. Det hade varit väldigt enkelt att köra ölen genom centrifug för att få den helt klar. Men med den maltsammansättning den har så skulle den se ut som en pilsner, och det var inte så ölen skulle se ut. Salterna som tillsätts vattnet är också valda för att framhäva arom snarare än beska i humlen, samtidigt blir ölet mindre klart av dessa. Så grumligheten är mycket medvetet vald.

Med detta avklarat så är det alltså dags för den vanliga recensionen:

Färgen är gul-orange, vätskan är verkligen grumlig. Det ser verkligen ut som grapefrukt-juice som fått en fingerhög skumkrona av gulaktig kompakt skum. Det blir en hel del rester på glaset när det sjunker ner.

Doften är mjuk med viss beska. Lime, grapefrukt och citronlemonad. Den är mycket ren.

Smaken startar karamelligt med grapefrukt, mango, limejuice och mediumstor beska. Medelstor kropp. Mjuk fruktigt något besk eftersmak med exotiska frukter. Beskan växer sakta men säkert, slutet är runt med nästan övertydliga toner av grapefruktjuice.

Frisk kolsyra, medelstora bubblor som är långlivade. Mjuk gräddig beska.

En rätt så o-besk IPA med totalt fokus på fruktig humle.

Utsökt.

Betyg: 4,34. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 75:00 för 300 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar