2015-01-15

Nya Carnegiebryggeriet Kellerbier

Bild: Carlsberg Sverige.
Sist ut från sändningen av öl för utprovning jag fick lite innan jul från Nya Carnegiebryggeriet via Carlsberg Sverige: Den öl som först presenterades med en prototyp redan under SB&WF 2013: Kellerbier, en tysk kellerbier på 5,9 %.

Färgen är djupt gul (6 EBC), vätskan är helt klar. Det fingertjocka skummet är vitt, det sjunker snabbt ned till ett tunt lock utan att lämna rester på glaset.

Doften är söt med mineraler, blommig humle och färsk jäst.

Smaken är humlig utan att vara uttalat besk. Blommor, tjocka jästiga smaker, söt malt och aningar av kex. Medelstor kropp. Lite alkohol i eftersmaken, mjuk karamellig sötma och en hel del bröd och digistivekex. Det korta slutet är medelsött.

Kolsyran är mild till medelstark, de små bubblorna mjuka. Vätskan är aningen kladdig.

En trevligt lättdrucken fräsch kellerbier, men det stör mig oväntat mycket att den är helt klar; för mig är grumlighet en utmärkande egenskap för stilen. 

När jag pratade med Brooklyn-bryggaren Garrett Oliver om Nya Carnegiebryggeriet sommaren 2013 så uttryckte han förhoppningar att bryggeriet skulle få en uttalat nordisk smakprofil. Jag tycker inte riktigt de kommit dit, å andra sidan vet jag inte riktigt vad en ”nordisk smakprofil” är när det gäller öl. 

Betyg: 3,68. Tillgänglighet: Lokal vara i vissa Stockholmsbutiker, styckvis beställbar till övriga butiker. Pris: 20:30 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 150213 (batch 037/38).

1 kommentar:

  1. Den är definitivt inte helt klar när man får den tappad ur fat.

    SvaraRadera