2015-01-31

Amager / Cigar City Orange Crush

En åsikt som jag läst från flera håll senaste veckorna har varit ungefär ”Amager Bryghus är Danmarks/Nordens/Europas bästa IPA-bryggeri”, och de har gjort ett stort antal öl i stilen, många gånger tillsammans med några av USAs mest kända bryggerier.

Som den här: Orange Crush som är bryggd tillsammans med Cigar City Brewing. Denna amerikanska IPA på 5 % är bryggd med Citra, Mosaic, Simcoe och amerikanska apelsinskal.

Färgen är djupt bärnsten (20 EBC), vätskan har något slags mycket mycket små partiklar som flyter omkring annars är den klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och lämnar en del rester på glaset efter sig.

Doften är besk med syrliga toner av citron/lime och beska örter. Aningar av jäst och deg, söta apelsinskal och cederträ.

Smaken är mycket besk och rätt så sträv. Beska örter, gröna bananer och hö. En del citrus, medelstor kropp. Eftersmaken är sträv och besk med innerskalet från apelsiner, färska örtkryddor och en aning gummi. Avslutningen är rätt kort och besk.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är sträv och torr.

Nej… Dels smakade inte alls den här som jag väntat mig (men det är ju mitt problem), men framför allt är den för sträv och överdrivet besk.

Betyg: 2,99. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter 17 oktober 2014 (lagerstatus). Pris: 44:90 för 500 ml. Bäst före: 10/2015 (batch 885).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar