2015-01-29

Anchor Old Foghorn

Dags för en modern klassiker: Old Foghorn. Det är en engelsk barley wine på 9,6 % från San Fransisco-bryggeriet Anchor Brewing. När den började bryggas 1975 var det ett återuppväckande av stilen, i alla fall i USA.

Färgen är varmt brun (50 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och beige, det sjunker långsamt och lämnar rester på glaset.

Doften är rik, söt och mjuk med knäck, alkohol, nötter, marsipan och mer knäck.

Smaken är söt, men inte överdrivet tung. Frisk höig humle, knäck, beska örter, gräddkola, apelsinskal och lite alkohol. Stor kropp. Eftersmaken har lugn alkohol, beska örter, marsipan och en aning läder. Avslutningen är medelsöt, fruktig och lite torr.

Kolsyran är kraftig, bubblorna medelstora och kortlivade. Vätskan är något tjock.

En mycket välgjord öl, ren och ganska så brittisk. Denna flaska är rätt ung, jag kan tänka mig att den här blir betydligt komplexare om några år. Oerhört prisvärd. 

Betyg: 4,66. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2014. Pris: 29:90 för 355 ml. Bäst före: 8 2016.

3 kommentarer:

 1. 4,66 i betyg var inte dåligt. Det här är den enda ölen jag har i min ägo just nu och med ett så högt betyg måste man ju ge den bra sällskap när den inmundigas. Vad passar egentligen att äta till en engelsk barley wine? Ost? Torkad frukt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blåmögelost är sällan fel till det här. Varför inte med lite fikonmarmelad?

   Radera
  2. Tack, det funkade jättebra. Jag brukar annars ha blåmögelost och fikonmarmelad som standardsällskap till imperial stouts. Barley wine är ju dock något man inte dricker så ofta och det är svårt att veta vad som passar. Minns inte var jag läste att torkad frukt skulle fungera bra men det känns på ett sätt som att det skulle bli tårta-på-tårta eftersom barley wines ofta verkar smaka just torkad frukt.

   Radera