2015-01-11

Ölprovning: Episk öl


Igår höll jag en ölprovning hos en förening i Norrköping. Av tidsskäl har jag dragit ner på den här typen av arrangemang, men ibland så är tillfället och sällskapet det rätta.

Vi hade diskuterat mig fram till att det skulle vara ”episk öl” och förutom ett utpekat öl hade jag fått fria händer att välja och vraka.

Jag beslutade att jag skulle ha öl som inte fanns på Systembolagets hyllor, det skulle vara sorter från beställningssortimentet och privatimport. Så redan i början av december satte jag igång och kollade på vad som fanns tillgängligt. Å ena sidan skulle det vara speciellt och annorlunda, å andra sidan var publiken inga ölnördar så jag ville inte heller skrämma bort någon.

Efter ett par bakslag blev det det den här uppställningen som presenterades tillsammans med oändliga mängder babbel och för första gången bildillustrationer.
 • Rothaus Tannenzäpfle. Ja, en tysk pils. Men ôj vilken tysk pils det är! Ren, snygg med en utsökt balans och tydlig humle.
 • Wells Banana Bread Beer var alltså kravet från medarrangören… Skumbanan i doften, betydligt stramare och lättare banansmak som inte blir överdriven. God, speciell och för mig delvis obegriplig.
 • St Austell Proper Job. IPA-dags! Frekventa följare av Ofiltrerat vet att det här är en av mina stora favoriter: Amerikansk humle, men i brittiska proportioner. Frisk och mjuk där det mer handlar om blommighet än grapefrukt-i-ditt-ansikte. 
 • Saison Dupont var ett sent val eftersom en annan öl tagit slut. Men jag ville ha med något klassiskt belgiskt. I valet mellan quad, wit och saison så blev alltså saison till slut, och det finns inget bättre sätt att uppvisa stilen än det här.
 • 3 Fonteinen Golden Doesjel. Suröl har tidigare gått hem i oväntade sammanhang, och det här är ju bra gueuze: Syra, mineraler, metall och massiva smaker. Oväntat låg kolsyra, men det är ju okej för stilen. Som väntat en vattendelare, det här är öl som är svårt att vara likgiltig inför. Bilder från mitt besök där visades. 
 • Siren / De Molen Empress Stout. Det kändes naturligt att avsluta kvällen med en kryddad imperial stout, och detta samarbetsöl i regnbågsprojektet blev så bra som jag hade väntat mig. Intressant att de stora mängderna svartpeppar inte alls gav speciellt mycket hetta, men väl en komplex kryddighet som förde tankarna till de söta italienska amaro-likörerna.
En mycket lyckad provning som verkligen visade bredden på öl idag. Den efterföljande handuppräckningen var spridd, men jag tror att Proper Job vann. Efteråt hörde jag hur några av deltagarna skissade på att gemensamt inköp av en låda.

Tack till alla inblandade för en allt igenom lyckad kväll. Ja, förutom att jag lyckades ha sönder två av mina provningsglas och fick skavsår på ljumskarna av promenaden till stationen efteråt.

4 kommentarer:

 1. kan man få fatt i Tannenzäple i Sverige på något vis? utanför krogen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven-David Svensson13 januari 2015 kl. 22:22

   Kommer den att finnas på Systembolagets hyllor? Just nu så finns den i beställningssortimentet med kollikrav.

   Radera
  2. Beställningssortiment och kollikrav, ja.

   Radera