2015-01-24

Öppen ölprovning: IPA

En dag på jobbet.
Bild: Take Aanstoot
Det var öppen ölprovning på De Klomp idag, temat IPA och tanken var att bara ha engelsk och amerikansk IPA. Inga dubbla, röda, vita, svarta eller sessionabla varianter. Back to basics!

När jag kom in till krogen och skrev in mig i rullorna så såg ölmannen Bobo nervös ut. Han trodde att det skulle komma mycket folk. Dels var det fler än vanligt anmälda på Facebook-arrangemanget, dels hade han hört att det skulle komma två större sällskap till provningen.

Och… han fick rätt. Kön ringlade sig lång innan dörren öppnades, och det bara fortsatte välla in gäster. Kul, men lite stressigt. Krögare Take fick kallas in för att hjälpa till och det var tur att det var gott om servitörer i tjänst.

Efter ytterligare ett tag började glasen att ta slut, och folk fick sitta ute vid köksdörren vilket gjorde att de sist anlända knappt kunde se mig, och jag fick ta till det större röstläget för att alla skulle höra mig. Vilket tack och lov verkar ha fungerat. Till slut hade vi räknat in 73 gäster vilket med råge är besöksrekord.

Jättekul att möta ett så stort ölintresse i Linköping, även om det tål att tänkas på hur vi i rent praktiskt ska lösa liknande anstormningar i framtiden.

Det var 100 % fatöl som dracks idag, i form av:
 1. Vi gick ut brittiskt-amerinakskt i form av We Can Do It på 4,6 % 65 IBU som är ett samarbete mellan Oceanbryggeriet och FemAleBeer. Ljust bärnstensfärgad och väldigt mycket Ocean med tydlig ton av Marris Otter Pale Ale-malten, men också en kraftigare beska än vad bryggeriet brukar ha. 
 2. Lokal öl: Nääs IPA är en engelsk IPA på 6,3 % och många sorters malt och humle. Överbesk i början men mjukare i slutet där karamellmalten fick huvudrollen. 
 3. Över till Colorado, USA: Ska Modus Hoperandi (6,8 % 68 IBU) känndes väldigt söt, men hade också de där tydliga tonerna av citrusfrukt och kåda som jag vill ha i en AIPA. Lättdrucken trots sin sötma. 
 4. Smuttynose IPA Finest Kind var på pappret snarlik den förra med 6,9 % 73 IBU men kändes betydligt lugnare, mjukare och mer sandpapprad i smaken. Provningens rödaste öl!
 5. Stone IPA på 6,9 % och 77 IBU. Tung, på ett bra sätt, med eftermiddagens hittills kraftfullaste beska, givetvis utan någon strävhet eller konstiga bismaker. Mycket kåda.  Gott.
 6. Sist ut blev dess storebror Stone Ruination IPA (8,2 %, 100+ IBU). Jag har aldrig druckit dem sida vid sida tidigare, och jag blev lite förvånad när jag nu gjorde det: Det här inte inte riktigt den ”maximalt av allt”-DIPA som man är van vid. Snarare tog den upp alla de smaker som finns i den vanliga IPA men med större smaker och framför allt mer djup. 
Eftersom provningen hade en del logistikproblem så blev den lite ojämn i tempot, men jag fick ändå med allt jag skulle säga. Och då jag inte hade möjlighet att se hela publiken kan jag inte ge något resultat i handuppräcknings-omröstningen heller.

= = =

Kommande provningar: 31 januari: Trådlöst med Bobo. 7 februari: Stone Brewing Co med Bobo.

Direktionen låter också hälsa att det släppts fler biljetter till Öl och lakrits-provning med Petter och Nammi,  samt att de finns att köpa i baren.

1 kommentar:

 1. Stoneprovningen är 14/2. Inte 7:e...

  Bobo
  De Klomp

  SvaraRadera