2015-01-25

Chipsnytt - OLW Big Cut ×2

Chipstillverkaren OLW håller som bästa på lansera en ny serie av potatischips, där större och djupare räfflor ska ge mer plats för kryddorna och mer smak: Big Cut.

Jag har som varuprov fått en påse vardera av de två smaksättningarna Red Onion & Sourcream samt Jalapeno & Ranch.

Utan att ens ha öppnat påsarna så tycker jag att konceptet är snarlikt de brittiska chipsen McCoy's som jag föråt mig på under ett London-besök 2007. Dessa hade dock en mycket lätt röksmak som jag inte riktigt förväntar mig i de här.

Som öl till tilltuggstuggandet har jag valt en Sasion Dupont, eftersom det har visat sig vara en öl som matchar de flesta smaker och till och med förstärker dem.

Först ut: Red Onion & Sourcream, en variation på det sena åttiotalets stora chipssuccé Sourcream & Onion. Som jag vill minnas lanserades som extra fint räfflade eftersom det skulle göra att de tog åt sig mer kryddning och smak. Ack ja… Jag minns det som om det vore igår.


Chipsen har en mild laktos-söt doft, aningar av färsk lök och så lite potatis. Rätt långt ifrån den orgie av flottig lök och grillkrydda som kallas Grillchips.

Smaken är som väntat (det är ju svenska chips trots allt) druvsocker-sött. Till det lite grillkrydda, nystekt lök och laktos. Det är mjukt och tillrättalagt. Lättätna och… småtråkiga.

Betyg: 3 / 5.


Smaksättning #2 är den på pappret kraftigare Jalapeno & Ranch. Doften är om möjligt ännu laktos-sötare,  jag hittar också lite Aromat/glutamat och något vagt som påminner om grön paprika. Eller är det bara jag som vill att det ska lukta så eftersom jag läst på påsen? I vilket fall är det milt, och med en aning av stekflott.

Även här går det att känna igen sig i sötman… Den där svårdefinierade mjölksöta mjuka tomat-grillkryddan som brukar kallas ”ranch” i de här sammanhangen finns här också. Samt en försiktig men ändå tydlig chili-värme.

Chilin biter sig faktiskt fast i munnen ett bra tag. Även om jag gärna skulle vilja ha lite syra som bryter av mot den stora sötman.

Betyg: 3,25 / 5.

Nej, de var inte så lika McCoy's. Och nja, jag fortsätter nog att köpa mina chips från Storbritannien via Amazon UK. Dessutom tycker jag att en påse på 25-50 gram är mer lagom än en på 200 gram…

Det nya knivbladet.

2 kommentarer:

 1. Vilken/vilka sorter rekommenderar du ur Amazons digra utbud ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, tack för frågan.

   Just nu är mina favoriter "Real sea salt and malt vinegar flavour", "Savoury Selection Cheese Moments", "Mega Monster Munch Flamin' Hot" och "Walkers Crisps Marmite".

   Jag är inte säker på vilka av dessa som går att beställa till Sverige just nu.

   Om någon handlar, gör det gärna via länken under "Gillar du ofiltrerat?" för då får jag någon procent av pengarna som jag använder för att köpa ölböcker.

   Radera