2014-03-02

Dugges Mörk lager

En öl som det började gå att handla på Systembolaget i går: Mörk Lager från Dugges. Det är en mörk lager på 5,8 %.

Färgen är mycket mörkt brun (90 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka skummet är kompakt och varmvitt, det sjunker snabbt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är rostad och torr med maltiga toner av mjölkchoklad och pumpernickel. Örtig besk humle. Rent och prydligt.

Smaken är mjukt avrundad med en elegant frisk beska. Rostade toner, massor av mörkt rågbröd. Medelstor kropp. Eftersmaken är ren och torr med viss beska. Lite bittra örter. Avslutningen är ren, rostad och mjukt besk.

Kolsyran är medelstark, de kortlivade bubblorna är medelstora. Vätskan är något torr och lätt.

Den här påminner inte så lite om de tjeckiska Černé-lagerölen, fast de klarar av att ha den här kroppen och smaken på halva alkoholhalten…

Och precis som Easter Brown Ale som jag drack i går (länk) så är den här väldigt ren och lättbegriplig i smakerna, jag antar att det är dit som bryggargänget har vetat komma nu när de bott in sig i Landvetter-bryggeriet. Men det är samtidigt oroande nära det småtråkiga.

Betyg: 3,61. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2013. Pris: 16:70 för 330 ml, denna flaska var ett varuprov. Bäst före: 2015-02-16 (batch T268 FEB2014)

3 kommentarer:

 1. Lättbegriplighet är väl vägen de etablerade småbryggerierna vill vandra för att även nå ut fullskaligt till herr Svensson. Jag tycker nog att Oppigårds är skrämmande nära också, iaf på flaska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingenting emot det, bara det inte bara blir den typen av öl.

   Radera
 2. Nej, det framgår kanske inte av mitt inlägg, men Dugges och Oppigårds är alltjämt två av mina favoritbryggerier. Alltid så välgjort!

  SvaraRadera