2014-03-23

Hembrygd öl - en fundering

Homebrew Fermenter

Under den senaste tiden har jag pratat en dem om hembryggar-SM eftersom jag är involverad i arrangemanget.

Fler gånger än vad jag väntat mig har jag fått nästan exakt samma svar från de jag pratat med. Det har låtit såhär.
Du, jag provade att brygga öl med en sån där sats man köper i affären för många år sedan. Visst blev det något kolsyrat med alkohol, men det blev massor med jäst i flaskan och så smakade det *@#%.
Jag funderar lite kring det där. Om man skulle sätta samma extrakt-sats i händerna på en riktigt skicklig hembryggare med full koll på hygien, tider, mätvärden och temperaturer och skulle låta denne brygga med det välsockrade recept som följer med.

Skulle resultatet kunna bli drickbart då? Till och med gott? 

6 kommentarer:

 1. Absolut, kolla lite på vinnaren för några år sedan. Stadsbyggande men med liknelsen pulvermoms. Man behöver tillsätta lite extra kryddor (humle) och ibland odla upp jästen för den är lite väl seg.

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson24 mars 2014 kl. 07:57

  Det är nog svårt även för en van hembryggate att brygga bra öl aven enkel ölsats. Dessa kräver oftast att man sätter till en hel del socker. Däremot så tror jag mer på Det Lilla Köksbryggeriets satser om bygger på helmalt.

  SvaraRadera
 3. Byt ut större delen av socker mot maltextrakt så går det att brygga en ok öl. Vill man brygga en bra öl så krävs mer modifikationer. Ölsatsen i sig är det ofta inget större fel på utan det är väl rekommendationen om socker, varm jäsning, hygien etc. Som ställer till det.

  SvaraRadera
 4. Bryggde en kit IPA precis samtidigt som en all-grain ("samma" jäst, temperatur torrhumling m.m.). Resultat; det går inte ens att jämföra. All-grain blir så mycket bättre på alla plan .

  SvaraRadera
 5. För ett antal år sedan bryggde jag en "Coopers Stout" exakt som det stod i instruktionerna och med det som följde med. Det enda jag la till var sånt som inte stod med, alltså rengöring och sanering, syresättning etc. Ölen blev helt klart drickbar, ett apr personer som provade den blint mt några av mina egna helmaltsbrygder tyckte dessutom att den var godast i testet. Dock var det enda ölen som fick 0 poäng då jag blindtävlade med den på en av Amylases folkets val-träffar i Göteborg. Sammanfattningsvid går det alltså att få en klart drickbar öl genom att använda en köpesats och strösocker, billigt blir det också.

  SvaraRadera