2014-03-12

Beer Expo 2014: Blindproving 2

Samma festival (Linköping Beer Expo), samma upplägg som Blindprovning 1 (länk). Men nu 6 helt andra öl.

1. 

Brunröd, nästan klar vätska. Lågt brunaktigt skum. Doften gjorde det plötsligt mycket lättare: Tydligt friskt sur-syrlig med en del choklad och karamell. Nu var jag helt säker på stilen: Oud Bruin! Nu var det bara frågan om vilken av dem det var? Jag tyckte inte riktigt att jag kände igen Duchesse De Bourgogne, det saknades något. Lite ekfat och vanilj. Men till slut var det det enda alternativ vi kunde komma på. Den här ölen delade upp deltagarna i två läger: Några tyckte det var hemskt och odrickbart, de andra att det här var riktigt gott. Alkoholhalt? Kring 6 %. 

Det var nästan fel. Rätt stil hade varit Flamländsk rödöl (i närheten i alla fall), och rätt sort Rodenbach Grand Cru. Vi fick i alla fall in alkoholhalten…

2.

Något grumligt. Beige. Nästan inget skum. Belgisk doft. Belgiskt estrig-fenolisk smak med knäck. Här började gästerna att vakna till och det dröjde inte många minuter innan förslagen kom fram. Vi hade nog med en dubbel att göra, den kändes ganska torr men ändå. Mycket god. Omkring 7-8 %. Vilken? Maredsous 8? Ja varför inte?

För att det var Saison Dupont.

3.

Fast det kändes ändå som vi var på gång när öl #3 hälldes upp. Kristallklar. Ljuuusgul. Lätt ren doft, närmast kliniskt ren. Smaken var lika lätt och kristallklar som utseendet var. Svårt. Ingen tjeck. Och knappast någon svensk/dansk heller, den hade varit maltigare då. Amerikanskt? Mja. Lite för stor kropp. Vi halkade åter in på de svenska ölen. En viss faddhet hittades medans tiden gick. Det kanske var något svenskt i alla fall? Eller tyskt? Fast det kanske var danskt i alla fall. Ganska så gott, men samtidigt trist.  Inte så jättestarkt, kring 4,5 %. Lite chansningar dök upp i luften. Hansa Pils? Harboe Pilsner?

Facit: Paulaner Original Münchner. Själva stildefinitionen för en München Helles. Jahapp. Svårt eftersom stilen är så oerhört lätt. Och att vi hade druckit kraftigare öl strax innan.

4.

Ljust beige, lite varierande smågrumligt. Belgiskt i både doft och smak. En tripel! Alkoholhalten borde ligga på 8 %. Men vilken tripel? Teorier bland borden (belgiskt var något som de verkade rätt kunniga på): Tripel Karmelit. Westmalle Tripel. Vi trodde inte att det var någon amerikansk variant i alla fall.

Med en hel del hopp om en fullträff öppnades det röda kuvertet. La Chouffe., en ljus stark belgisk ale.  Äh, rätt nära i alla fall.

5.

Stämningen var god när en mörkt brun öl hälldes upp. Visst beige skum, ganska klar. Lite tjock i munnen. Mycket maltig. Definitivt ingen amerikansk humle. Inte heller någon belgisk jäst. Alkohol kring 6 %?



Nej, vi kom ingenstans med den här? Den kändes lite fadd och, hm, oinspirerad. Vi trodde inte på någon dunkel den här gången. Lite halm hittade någon. Men rätt fort gav vi faktiskt upp.

Blackfriar Scottish Ale. 7 %. Nej, ingen hade druckit någon sådan på ett mycket bra tag.

 6.

Sista chansen att få rätt, och vi gick raskt in på den här mörkt mörkt bruna ölen, nästan svart. Rostad malt i massor. Alkohol. Starkare än den förra? Ja. 10 %? Ingen omöjlighet. Amerikansk imperial stout? Ja! Ganska så god och med hyfsad balans. Med stor sannolikhet ingen fatlagring eller ”konstiga” ingredienser. Ju mer vi smuttade och funderade, ju yvigare blev gissningarna. Men jag minns inte om vi kom fram till någon gemensam gissning annat än att det troligare var något europeiskt än amerikanskt, den var lite för tillbakadragen helt enkelt. Det finns ju hundratals av de här.

Så tog jag fram den sista lappen. Amager Hr. Fredrikssen i standardversion. Så stil och styrka fick vi i alla fall in. Och kontinent.

Jag var i alla fall nöjd med provningen. Och ingen av gästerna kastade saker på mig den här gången heller. Gott så. 


2 kommentarer:

  1. Det var ju stor skillnad mot förra blindprovningsinlägget i träffsäkerhet. Hälldes ölen upp annorlunda den här gången, som du påpekade då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Den hälldes upp i kannor direkt innan de kom in i vårt rum. Jag tror att jag hade någon ytterligare öltekniker tilldelad på den här provningen.

      Radera