2014-03-21

Poppels DIPA

När det kom nya lokala öl att beställa på Systembolaget 1 mars så köpte jag en bunt av dem, utan mer eftertanke än att några var intressanta och andra kom från bryggerier jag knappt hört tals om tidigare.

Den här var definitivt i gruppen ”intressanta”: Poppels DIPA från Poppels Bryggeri. Det är alltså samma öl som Projekt 001 DIPA, en experimentell brygd som de gjorde under hösten 2013. Ölen blev så väl mottagen och populär att den fick bli en återkommande sort i sortimentet. Det är en amerikansk dubbel-IPA på 8 %.

Jag hann aldrig få tag i den i höstas, så det var bara att passa på när den nu kom tillbaka. Redan från mina första kontakter med bryggeriets produkter har jag varit förtjust: Det är genomtänkt, ytterst balanserat och elegant där man både visar respekt för stilar och (ofta brittiska) traditioner samtidigt som produkterna har en egen personlighet.

Färgen är koppar (35 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt, det sjunker ner rätt kvickt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är mjuk och ganska söt med elegant beska. Honung, mogna plommon, citrusskal och lite knäck.

Smaken är mycket besk och humlig i starten, det finns en rejäl men inte överdriven  maltsötma som skapar kropp och balans. Apelsiner, knäck, tallbarr, russin och lite alkohol. Stor kropp. Eftersmaken är ren, snygg och söt med blandade citrusfrukter, och en del alkohol som aldrig blir störande. Röda äpplen, lite mineraler och blommig humle i slutet.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk, tjock och lite kladdig.

Denna DIPA är en trogen tolkning av östkustästilen, som mer fokuserar på balans och elegans än att smiska munnen med humle. Jag anar att den här med tiden kommer att bli allt mer lik ett amerikanskt barley wine. Lyxigt, men ändå inte i klass med de bättre amerikanarna.

Tillsammans med lite East End Bombay Mix växte beskan till sig ordentligt. Den här ölen borde passa riktigt bra till en curry, om man är ute efter en intensivare kryddupplevelse. 

Betyg: 3,79. Tillgänglighet: Systembolagets lokala varor (beställbar styckvis i hela landet). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 2015-04-01.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar