2014-03-09

IPA-bonus med frågor


Igår… var det Linköping Beer Expo. Jag slog nytt personligt rekord och höll 4 provningar vilket känns i såväl ben, stämband som övriga kroppen. Men kul var det!

Kommer det att komma onödigt detaljerade rapporter från varje provning under veckan? Mmm… Jag kan inte ljuga för er läsare: Ja, det blir det!

Hälften av provningarna hade temat India Pale Ale - humle och historia.

Jag har under senaste månaden pluggat ämnat och de öl som skulle vara med. Det blev så mycket att lite av alla fakta jag fått fram inte kom med, jag hade ju exakt 60 minuter på mig och det går inte att prata hur snabbt som helst.

Därför får ni nu en liten munsbit som jag inte hann med. Men också ett par frågor till er.

Första IPAn på Systembolaget? I Sverige?

När kom IPA-öl till Sverige? Systembolagets presstjänst var till stor hjälp för att i alla fall reda ut vad man kunde köpa hos dem.

Den första IPAn överhuvud taget hos Systembolaget var skotsk: McEwan's Export India Pale Ale. En öl jag drack massor av under nittiotalet, det var till och med så att ett av de första ölglas med logga på som jag köpte var ett halvpint-glas med den leende kavaljeren.

Så mycket till IPA vet jag väl inte riktigt om denna öl är idag, med dess bruna färg och ganska beskedliga beska. Trots det var det den första öl som bar namnet India Pale Ale i Sverige.

Exakt när har jag inte fått något svar på. 1992 var den första förekomsten som Systembolaget kunde hitta utan att behöva gå igenom pappersarkivet. Men det årtalet tror de inte ens själva på, troligen var det en förändring som skedde då. Nytt pris från leverantören? Leverantörsbyte? Ändrad styrka?

Och det är här ni kommer in: Minns ni när den här ölen kom in i Systembolagets sortiment?

Jonas H från pilsner.nu har berättat att han har tydliga minnen av att ha druckit McEwan's på en studentpub i Uppsala 1983, och att han handlat den på Systembolaget någon gång under 1984-85.

Någon med tidigare minnen? Kom igen, data-addicts: Du har sparat de där prislistorna i hyllan i 30 år för att någon gång ha nytta av dem, och det tillfället är nu!

Eller fanns det IPA ännu tidigare på någon krog? Det fanns en stor engelsk pub-trend i Sverige under början av 1970-talet, men jag är väldigt osäker på hur mycket genuint brittisk öl som verkligen serverades på dessa murriga etablissemang. 

Första moderna/amerikanskt humlade IPAn på Systembolaget?

Systembolaget svarade: Sierra Nevada India Pale Ale, 2007.

Men jag är 100 % säker på att det är fel. Jag vet att jag köpte Shipyard IPA, då under namnet Shipyard Fuggles IPA, från Systembolaget i början av juli 2004. Dels för att det var ett oväntat och oplanerat släpp, dels för att jag jobbade som säljare på Systembolagsbutiken i Hageby, Norrköping under just den tiden. Plus att jag recenserade den några dagar senare (länk).

Jag är dock osäker på att ens den var först. Även här behöver jag er hjälp!

Första svenska IPAn?

Här verkar min facebookföljare Hans och Systembolaget vara överens: Slottskällans India Pale Ale, 2003.

Någon däremot?

8 kommentarer:

 1. Hur kan en Fuggles-humlad ipa anses amerikansk+

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poäng. Då är vi nog tillbaka på 2007 då.

   Radera
 2. Även jag drack McEwans på studentnation (Södermanland-Nerikes) i Uppsala 1983. Jag vågar dock påstå att det inte var någon IPA i ordets rätta bemärkelse. En riktigt mörk sliskig sörja mer som en slags blandning mellan mörk lager och stout vill jag minnas att det var.

  SvaraRadera
 3. 2007? kan det varit så sent? när kom Nils Oscars India Ale? Där ingår amarillo eller cascade om jag minns rätt

  SvaraRadera
 4. Första svenska IPAs lanserades mycket tidigare än 2003, men du kanske avser svensk IPA på Systembolaget?

  Kan tänka mig att Indianviken kom någon gång runt 1995-98. Vid 2003 hade Nynäs redan lanserat ett antal olika IPA.

  SvaraRadera
 5. Här en bild på hela ölsortimenet på Bolaget 1970:
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=667757096598075&set=pb.235461673160955.-2207520000.1394398816.&type=3&theater
  Worthington India Pale Ale!

  SvaraRadera