2014-03-14

Södra Almighty - bakgrund och fakta


För en tid sedan recenserade jag Södra Maltfabrikens nya burkade APA Södra Almighty (länk). I kommentarsfältet (och på andra ställen) dök det samtidigt upp ett antal frågor om hur ölet tillverkades, och framför allt var den bryggdes och burkades.

Jag började själv fundera: Inte för att jag själv (ännu) besökt bryggeriet, men jag har sett bilder och det verkade inte så stort att det lätt skulle gå att brygga all beställd Almighty.

Eftersom jag gillar fakta mer än spekulationer så skickade jag ett mail med lite frågor till bryggeriet, och här är svaret jag fick i oredigerad helhet:
Tjena!
Här kommer liter klarhet i hur SÖDRA ALMIGHTY kom till och hur den bryggs.
 
Systembolaget efterfrågade under hösten 2013 en svensk ale  ”lätt till medelfyllig smakrik ale med balanserade, citrusaktiga humletoner”. 
Ölet skulle vara tappat på 33 cl burk och hålla max 4,5%. 
Vi hade en öl som passade in i det segmentet och offererade denna. 
Efter en tid kontaktade Systembolaget oss och meddelade att just vår öl hade blivit utvald i Systembolagets blindtester. 
Vi erbjöds en plats i Systembolagets ordinarie sortiment med lansering på 341 butiker från 2014-03-01.  
Stor glädje och lätt panik infann sig hos oss. Vi har ju ingen burklinje…. 
Nu finkammades marknaden på burklinjer i norra Europa. Vi kontaktade alla vi kom på med någon form av burktappning. T.o.m Coca Cola. Snart stod det klart för oss att minsta möjliga volym för att tappa hos någon befintlig burklina var ca 50.000 liter. 
Vi insåg ganska snart att vi inte skulle kunna leverera denna volym eftersom vår totala tankvolym på bryggeriet uppgår till dryga 30.000 liter 
Vi undersökte då möjligheten att licensbrygga ölen på något bryggeri i Sverige eftersom det var ett krav från Systembolagets sida att ölen skulle vara bryggd i Sverige. 
Snabbt insåg vi att detta inte var något alternativ eftersom vi själva då skulle tappa kontrollen över ölen. 
Diskussioner inleddes med Hällefors bryggeri(Spendrups) om att få till något samarbete ändå. Därför testbryggde vi  en grundöl hos Brutal Brewing(Spendrups) som vi blandade upp med en extremhumlad öl bryggd hos oss. Resultatet blev bra och vi tyckte efter flera tester att ölet blev precis så bra som vi önskat. 
Därför beslöt vi att gå vidare och göra detta i stor skala.  Detta var lättare sagt än gjort eftersom vi låg mitt i skarven för den amerikanska humleskörden. 2012 års humle var slut och 2013 års skördar var ännu ej tillgängliga.  Till slut lyckades vi i alla fall säkra upp ett kvarts ton humle som vi behövde initialt för en bryggd.
Vi bryggde under en tid frenetiskt, vräkte i humle i både kok och tankar för att få rätt humleprofil på slutprodukten. Detta kördes sedan i tankbil upp till Grängesberg för att blandas upp med en  basbryggd som gjorts däruppe.
För att säkerställa  att allt gick rätt till så var vi med vid såväl bryggning som tappning i Grängesberg.
 
Efter en nervös burkning så kunde vi så småningom smaka på det slutgiltiga resultatet  som vi är jäkligt nöjda med.
  
Vi tycker att resultatet är precis vad Systembolaget efterfrågar” en ljus, lätt till medelfyllig smakrik ale med balanserade, citrusaktiga humletoner.
Hela syftet med projektet har varit att vi ska kunna behålla kontrollen över slutprodukten. Hällefors(Spendrups) har fått ett recept på en basbryggd från oss som vi sedan kompletterat med många småbryggder från oss. Våra bryggder som är galet välhumlade har varit avgörande för hur slutprodukten smakar.
 
Mvh
Magnus
Södra Maltfabriken
Magnus Mårdberg.
Bild: Södra Maltfabriken

8 kommentarer:

  1. Intressant! Fick frågor i veckan om just det, nu behöver jag inte leta längre. Tack!

    SvaraRadera
  2. Väldigt intressant, men jag förstår inte varför man då inte tar och brygger hela ölen på Spendrups. Att köra en blandning låter ju som sjukt mycket mer jobb.

    SvaraRadera
  3. Offererar man som bryggeri större volymer än man har kapacitet för?
    Kollar inte Systembolaget att leverantören har kapacitet att producera de volymer man offererat?
    Brygger Spendrups ale?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det kan man faktiskt, till skillnad mot om man ska importera vin för då måste man skicka in "guarantee of supply".
      Nej de kollar inte.
      Ja, Spendrups brygger ale. Exempelvis Wisby serien som de vill påskina är från Gotland... den absoluta majoriteten bryggs i Grängesberg.

      Radera
    2. Så är det. Likartade problem hade Dugges när de plötsligt fick in flera lageröl. Det verkar som en hel del bryggerier skickar in på väldigt många tendrar i hopp om att få en enda av dem.

      Radera
  4. Ändrades det inte för några år sedan att produkten som skickades in till offert var tvungen att vara exakt likvärdig med den produkt som sedan säljs? Detta känns ju inte möjligt även om dom antagligen är väldigt snarlika...

    SvaraRadera
  5. Det är fortfarande en bra burköl vid drickvänlig % som jag kommer att dricka en del av i sommar.

    SvaraRadera