2014-03-24

Från Varunytt - vem var först?

Mer än 20 år sedan!
Okej, jakten på Sveriges första mikrobryggeri…

Alltså… Jag gillar inte riktigt termen ”mikrobryggeri”. Men jag har inte kommit på något bättre för att beskriva det svårdefinierade jag försöker beskriva.

Jag har nu letat fram mina pärmar med Systembolags-tryck från nittiotalet när jag prenumererade på dem (och fick dem hålade, mycket praktiskt). Och ett guldkorn här är Systembolagets Varunytt Nr 1 1994 eftersom det innehåller ett index över alla nyheter som kom 1993.

Det listar inget som är så jätteintressant. Okej, det kom ett öl från Zeunerts i juni 1993, men eftersom det i stort sett var en fortsättning på det som kom från Sollefteå Bryggeri och eftersom det var ett ljust lageröl med medelstor beska.

Så jag bläddrar vidare bakåt (frugan är alltid jätteirriterad på mig när jag får en pappers-dagstidning i händerna eftersom jag alltid börjar bakifrån och bläddrar framåt), och där hittar jag något betydligt intressantare:

Klicka för större bild.
Och för att vara snäll mot alla som kommer att söka efter den här informationen kommer det här som text:

Mellanmörkt

starköl 

1315    Källefall Pale Ale    330 ml    *10:20
Sverige
Sofiero
OBS! Begränsad försäljning, se nedan. 
  • Bärnsten. 
  • Stor, rostad, fruktig doft med tydlig humlekaraktär. 
  • Medelstor beska. Smakrik, kryddig ale med avrundad beska och lång, humlearomatisk eftersmak. 
BESKA 8/12
FYLLIGHET  8/12
SÖTMA 1/12

Användning: Serveras vid ca 12°C till smakrika rätter av kött eller köttfärs, exempelvis shepherd's pie (köttpaj med potatismos), eller som sällskapsdryck.

Hållbarhet: Bäst-före-datum på ryggetiketten.
Råvaror: Engelsk pale ale- och kristallmalt target och golding humle; överjäst.

Övrigt: En gång i världen var alla öl överjästa. Numera förekommer de mest på Irland och i Storbritannien, men de finns även på andra håll i världen. Överjästa öl är oftast mörka, i färg varierande från ljusbrunt eller kopparbrunt till svart. De bör generellt serveras varmare än underjästa öl: från 10-14°C till rumstemperatur beroende på märke och personlig smak.

Ale är en gemensam beteckning för överjästa, brittiska öl. De är oftast ljusbruna eller rödbruna i färgen, men kan också vara mörkare. Pale ale används som beteckning för en ljusare ale, pale är det engelska ordet för blek.

Källefall Pale Ale är resultatet av ett samarbete mellan Jeff Boork och Anders Thunström, som i början av mars 1993 bestämde sig för att starta tillverkning av ale i Sverige. Jeff Boork tillbringade en tid i England för att lära sig mer om aletillverkning på ort och ställe. På sikt har man tänkt att producera en real ale, färsköl som säljs på fat och har mindre kolsyra än vanligt öl.

Än så länge har man inget eget bryggeri men man har köpt utrustning och letar efter en lämplig lokal att bygga upp den i. Källefall Pale Ale tillverkas på Sofiero Bryggeri, och jäser i öppna jäskar. Under våren 1994 hoppas Boork och Thunström kunna starta tillverkning av real ale i egna lokaler.

Säljs endast i butiker i Göteborgs och Bohus samt Hallands län.
Jag bläddrar sedan vidare i nyhetslistorna. 28 februari 1994 lanseras Bredaryds Pilsner som (också) licensbryggdes av Sofiero.

Sedan, 3 oktober 1994, lanseras Gamlestadens Pilsner som bryggdes av Gamlestadens Bryggeri. Den gick bara att köpa i Göteborgs och Bohus län.

Samma datum kom också Skarabôrjar'n, något slags ESB/Best Bitter med Challenger och Williamette från Källefalls Bryggeri på 5,6 %. Det noterades samtidigt att deras Pale Ale bryggts i eget bryggeri sedan februari, men tappas på Sofiero.

Ja, det var det jag hittade från 1994. Det börjar långsamt klarna det här.

Intressant är att det inte noterades vilken alkoholhalt som Källefall Pale Ale hade. Vilket inte var lika konstigt då som det skulle varit idag: Det fanns bara två fasta skatteklasser för Systembolagets öl vid den här tiden, så det enda viktiga för dem var om det var under eller över 4,5 volymprocent. Och Pale Ale låg exakt på den gränsen.

6 kommentarer:

  1. Det var väl viktprocent på den tiden?
    /rolf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej. Som jag minns det ändrade Systembolaget mätskalan för öl tidigare, det kan ha varit runt 1992.

      Radera
  2. När du ändå skriver om tidiga mikrobryggerier i Sverige börjar jag att tänka på Östgöta blåbärs, Östgöta örtöl och Östgöta stark. Lär ha tillverkats utanför Motala på 90-talet, frågan är bara när?
    Någon som minns?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppdatering: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nordsj%C3%B6_G%C3%A5rdsbryggeri
      Någon som vet om datering stämmer?

      Radera
    2. Siffrorna ser rimliga ut. De tillverkade också ett par folköl.

      Radera
    3. Sven-David Svensson27 mars 2014 kl. 11:17

      Grebbestads Bryggeri var också tidgt ute. Jag mailade till dem och fick följande svar. Bryggeriet grundades 1992 och den första ölen kom i slutet på 1993 och början på 1994.

      Radera