2014-03-27

Budapest och Uppsala


Igår var jag och frugan förbi City Gross i Mantorp. Anledning? Jag behövde köpa 100 pizzasallad-lådor i plast, en del av reserv-reserv-planen inför Hembryggar-SM om ett par veckor. Jag hoppas verkligen att vi inte kommer att behöva använda dem…

Där handlade hon också ett par budapeststubbar, ett av mina favorit-dessert-bakverk.

Jag funderade. Vad ska man dricka för öl till denna? Till slut beslutade jag mig för att be om tips och råd från mina gillare på Facebooksidan. Det blev en del väldigt olika förslag, allt mellan oatmeal stout och trippel.

Spontant kände jag att belgospåret var jag skulle följa. Men jag hade inte så mycket av den varan i skafferiet. Däremot hittade jag en flaska Slottskällan Kloster 2012, en quadrupel på 9 %.

Funkade det? Det funkade som Bootsy!

De mjuka lite äggiga och karamelliserade tonerna i tårtan skulle lätt kunna slås sönder av en för besk eller söt öl, men den kompletterade bakverket perfekt med sina torkade frukter, tunga karamelliserade smak och fruktighet som är så nära de konserverade mandarinklyftorna. Alkoholen som är märkbar i ölen som sådan hjälpte nu till att göra grädden en match.

Och på tal om Slottskällans Bryggeri, så kommer deras Imperial Stout 2013 till Systembolagets lokala sortiment den 1 april.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar