2014-03-28

Kristianstads SjöCrona Blond

Nej, nu kan jag inte vänta längre på Beer Advocate: Kristianstads Bryggeri ligger och skvalpar bland 55 andra bryggerier på att bli godkända så att man kan lägga in och recensera deras öl där.

Ölen i fråga är en belgisk blond döpt efter gatan som bryggeriet ligger vid: SjöCrona Blond. Alkoholhalt: 6,5 %. En spännande designdetalj är att flaskan saknar etikett, all information finns på en papperslapp som fästs med ett snöre vid flaskans hals.

Det bubblar försiktigt när jag öppnar flaskan, det kommer upp lite ur flaskan efter en kort stund. Vätskan är orange-bärnsten (25 EBC) och klar, det två fingrar höga kompakta skummet är varmvitt. Det sjunker ner och lämnar lite rester på glaset. En del jäst på flaskans botten. (3,5)

Doften är friskt och något blommigt besk. En hel del jäst med fruktiga och lätt tvåliga toner. Jag hittar aningar av karamelliserat socker och gräddgodis. (3,5)

Smaken är även den frisk, det finns mer av färsk humle och beska än i många av de traditionella belgiska ölen. Belgiskt jästiga toner, fruktkola och antydan till gammaldags tvål. Fruktgodis i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken har en lätt och ren alkoholton, lite tallbarr och trä/nybrutna grenar. Slutet innehåller lite vetemjöl, sälta och torrt knäckiga toner. (3,75)

Kolsyran är kraftig och uppfriskande, de stora bubblorna är kortlivade. Vätskan är något lätt med en lika lätt kladdighet efteråt. 4.

En behaglig blond, dugligt stilren. Lite konstigt slut bara, men den är väldigt frisk och lättdrucken i övrigt. En bra start!

Betyg: 3,66. Tillgänglighet: Systembolagets lokala varor från 1 april 2014. (beställbar styckvis till alla butiker). Pris: 32:00 för 330 ml. Bäst före: 8 månader efter 2013.12.

1 kommentar:

  1. Förmodligen är ölen namngiven efter Cornelius Sjöcrona, som blev ordförande i stadsfullmäktige i Kristianstad 1874.

    SvaraRadera