2014-03-11

Beer Expo 2014: IPA-provningarna

Eftermiddagens publik.
Jag höll två provningar där jag i alla fall hade en chans att veta vad jag pratade om: IPA. Den här presentationen hade jag och mässgeneral Richard pysslat ihop:
IPA - India Pale Ale
”Humle och historia”

Under hösten 2013 blev India Pale Ale och dess olika understilar världens vanligaste ölstil (i antalet öl räknat). Under den här provningen får vi höra om stilens historia från 1700-talet till idag, ackompanjerat av sex olika humlefokuserade öl från olika delar av världen.

Antal öl: 6
Pris: 210 kr
Tid: 15.15 & 21.15

Provningsledare: Magnus Bark


Magnus Bark har druckit öl sedan 3 april 1993. Han har sedan 5 januari 2005 recenserat över 1.900 öl och kan sedan 2 februari 2011 titulera sig öldomare. 10 juli 2007 startade han ölbloggen Ofiltrerat, www.ofiltrerat.se, som sedan dess växt sig till en av landets mest välbesökta och respekterade ölbloggar.
Provingen var väl förberedd, temat spikades kring Lucia och öllistan mejslades fram under tidigt februari.

Sedan skrev jag stolpar till något slags manus för… omkring tre veckor sedan. Det var en intensiv period av faktasökande, läsande och funderande.

Ja, så pass att jag faktiskt drömde om ett alternativt sätt att hålla just denna provning. En mycket detaljerad dröm som jag dessutom kom ihåg en del från. Det var ett helt nytt, mycket enklare sätt att hålla en provning. I stället för att stå och mala i en timme så ritade jag bara upp ett diagram på whiteboarden:


Sedan pekade jag på det. Därefter tog jag fram mitt trumfkort: En vit frottéhandduk som jag vecklade ut inför den häpna publiken! Ett sus gick genom åhörarna. Och då, poff!, hade plötsligt alla förstått allt! Sedan var det bara att sitta i lugn och ro och dricka de sex smakproverna innan applåderna ekade i lokalen.

Jag funderade lite över den där drömmen. Hm, kanske inte lösningen på alla problem, men om jag körde det där så skulle i alla fall introduktionen bli lite annorlunda på min provning. Väl värt att testa.

Nå, allt var klart och jag hade så mycket att prata om att jag hade två högar med papper framför mig på provningen; en som vanligt med fakta om ölen, och en med IPA-historien i sammandrag. Nog för att fylla en timma.

Så jag varvade att berätta om IPAns historia och prata om den öl vi drack. Jag tycker att det blev en bra lista:
 1. St Austell Proper Job. En i grunden väldigt brittisk och balanserad IPA på 5,5 % brygd med amerikansk humle. En personlig favorit, speciellt på cask.
 2. Omnipollo Mazarin är visserligen klassad som en APA, men även bryggaren håller med om att den närmar sig en IPA. Rakt igenom amerikansk, men brygd utan bitterhumle-giva. Alkoholhalten 5,6 % gjorde den jämförbar med den första.
 3. Eskilstuna White IPA. Redan den tredje ölen visade på de senaste trenderna med att försöka humla alla ölstilar som finns som om de vore en AIPA. Med sina 7 % var den ett steg upp i styrka, och jag tycker faktiskt att konceptet välhumlad witbier funkar. Något som överraskade var hur fräsch den här var trots att den bryggts sent i höstas. 
 4. Vi vände på färgskalan och serverade nu Dugges HopBlack!, en svart IPA på 7 % baserad på ett hembryggar-recept där den ovanliga maltsorten Carafa Special 3 ger färg utan strävhet. 
 5. Oppigårds Thurbo Double IPA.
 6. Mohawk Extra India Pale Ale. Dessa två kraftpaket serverades samtidigt för att illustrera skillnaden mellan den mer maltbalanserade östkustskolan och den rått burdusa humlen i västkust-DIPA. 
Denna provning kördes sedan som den sista på varje pass inför 40 respektive 50 åhörare. Och jag tycker att den fungerade väl, publiken satt intresserat och lyssnade, ställde lite frågor och höll inne med sina åsikter om ölen. Som vanligt, alltså.

I efterhand tycker jag att det är roligt att det går att pyssla ihop den här provningen med 1 engelsk öl och 5 svenska. Visserligen är IPA en vanlig öl numera, men det här visar ändå på en imponerande bredd. Så det där med ”humlefokuserade öl från olika delar av världen” från presentationen stämde inte. Men ingen klagade heller efteråt. 

Men det var faktiskt en gäst på provning #2 som pekade på det diagram jag ritat upp och konstaterade att ”du har aldrig läst statistik va?”. Nej, det har jag inte!

2 kommentarer:

 1. Förklara teckningen och handduken??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte, drömmar har man rätt liten kontroll över. Men jag testade det i alla fall i verkligheten. Det fungerade inget vidare så det blev en traditionell provning i stället.

   Radera