2014-03-17

En helg i Eskilstuna

Det hela började med att något skadedjur varit på mitt redan utgångna förråd av ungersk torkad paprika för några månader sedan (vi misstänker starkt mjölbaggar). Borde det inte vara hög tid för en långhelg i Budapest, en stad jag var i en del under mina första år på Saab? En stad som frugan dessutom aldrig varit i? Jo!

Kalendrar kollades. Liksom priser på flyg och hotell. Men vi fick inte ihop något som fungerade och inte kostade massor.  Vi kom inte fram till något som var innan sommaren, då det kan bli (för mig) jobbigt varmt på dagarna.

Äh, det får bli i höst i stället. En alternativ minisemester fick tas fram. Fokus skulle vara lite lugnare tempo, gångavstånd till allt och gärna god öl (utan att jag skulle träffa allt för många ölnördar vilket brukar inverka menligt på mitt fokus på frugan).

Vi blev båda förvånade när hon halvt på skoj kom med förslaget ”Eskilstuna”. Kraven uppfylldes och vi hade trivts där när jag varit på plats under Allt Om Öl festivalen.

Så, i fredags, var det dags. Efter att ha checkat in på charmiga Best Western Plaza så gick vi mot Bishops Arms som hon tidigare hade besökt.

Vi hittade inte dit. Fram och tillbaka gick vi i allt snävare cirklar innan jag tog fram telefonen och kollade Google Maps. Jodå, det skulle ju vara ett halvt kvarter bort! Till slut hittade vi en tydligt BA-likande lokal som var tom och igenbommad.

Hungern tilltog, och jag bestämde snabbt att vi skulle kolla in kvarterskrogen Södra Station (tidigare Café Sylvia), som dessutom delägs av c/o Hops-redaktören Pelle Stridh.


Cheeseburgare och Camden Pale Ale. Gott, men jag hade nog hellre druckit en lättare IPA till (den enda IPAn i sortimentet(!) var Founders Centennial IPA som kändes för stark för sammanhanget).

Riktigt mätta gick vi vidare i ösregnet. Nu hade vi fått den rätta adressen till BA (de flyttade till First Hotel några kvarter längre bort för 1½ år sedan) valde jag en specialbrygd som jag inte sett tidigare. Denna var tyvärr sur och helt diacetyl-ig. Berättade det för killen i baren som svarade att jag fick prata med hans kollega eftersom han ”tyckte att alla öl smakade precis likadant”. Nå, den blev utan större problem urkopplad och utbytt mot den alltid lika goda Mikkeller American Dream.


Sedan var den dagen över. 

Efter lite shoppande och slöande var det åter dags för öl. Och det hade varit väldigt, väldigt fel att ha varit en helg i Eskilstuna utan att ha besökt medlemspuben på Eskilstuna Ölkultur.

Så vi anmälde oss som gäster i hotellets reception på eftermiddagen, enligt instruktion.

Strax efter 18 kom vi dit, och möttes av en härlig vörtdoft. Då satt ett fåtal gäster vid borden, flertalet troligen eftersläntrare till det årsmöte som föreningen hade haft under eftermiddagen.

Ölen på bilden är större än i verkligheten.
Två provplankor beställdes i baren, de kostade 100:00 styck och innehöll vardera 5 små glas av olika öl från bryggeriet. Totalt 10 öl alltså, varav 9 från fat.

Jag började att ticka ”hads” på Beer Advocate, men slutade redan efter ett par öl: Jag har druckit ett antal av bryggeriet öl tidigare, men här kände jag inte alls igen mig. De var vörtiga, lite avslagna och allmänt… småtråkiga.

Jag pratade en hel del med volontärerna bakom baren och med bryggare Lucas på Facebook, men allt verkar ha gått rätt till före och vid upphällning. Kanske var det för lågt tryck i kranarna och att ölen skummat över? Nå.Porter!
När jag gick tillbaka med disken såg jag att de hade en gammal favorit från bryggeriet, som jag trodde hade slutet tillverkats: Snopptorp Starkporter. Till extrapris dessutom, 30 kronor för en flaska. Anledningen var att de passerat sitt bäst före-datum i höstas. Men det borde ju inte vara några problem för en porter av god kvalitet? Nejdå, den uppvisade inga ålderskrämpor alls, tvärtom rund och elegant i smaken. Ett fynd.


Efter detta nördande hade frugan blivit hungrig och jättesugen på caesarsallad. Och det trodde hon skulle finnas på Pitchers, ännu en kedjepub som försöker vara brittisk och sportig på samma gång.

Normalt stör jag mig något enormt på sport-TV på krogen, men här fungerade det av flera anledningar: De visade en jättetråkig fotbollsmatch där det inte hände någonting. Dels satt jag med ryggen mot de flesta skärmarna och volymen var ytterst nedskruvad.

Till salladen som jag åt en del av dracks Guinness. Mest för att… Tja, vi hittade inget roligare och denna svarta öl är såväl frisk som lätt vilket passade oss bra (hm, jag måste nog recensera den där igen).

Uhm hmhm. Nä, bäst att bege sig mot hotellet. Vilket kändes längre än det var beroende på kraftiga vindar och hagelblandad snö.

Så det blev säng. På lördagen tog vi sedan en omväg till Stockholm för Tweed och kebab. Men det är knappast ölrelaterat så det slipper ni.

Vi hade i alla fall en väldigt trevlig helg, i det stora hela. Allt på grund av lite förstörda kryddor.

1 kommentar:

  1. Danko nämnde något igår om problem i Eskilstuna, dålig temperatur, ingen kolsyra - rätt kaotiskt och Lucas på väg att bryta ihop. Kan det ha varit i samma veva som ni var där? Skön inställning på bartendern på BA...... Får väl anta att han var tillfälligt inhyrd.....

    SvaraRadera