2014-03-24

Källefalls Bryggeri - från källan


I mitt inlägg om modern svensk ölhistoria och frågan om vilket som var Sveriges första mikrobryggeri (länk) så har jag försökt att gräva lite vidare. Bland annat skickade jag ett mail till Patrick Holmqvist som varit synnerligen insyltad i den här syltburken med lite frågor om årtal. Tillbaka fick jag mycket mer än jag hoppats på, och med hans tillåtelse vidarepublicerar jag här detta mail, som rätar ut några av mina frågetecken:
1993, om jag minns rätt,  var jag, Per Egnell och Jim Davy på studieresa till Hjo svagdricksbryggeri. Det var ett pris i hembryggar-SM. Jeff Boork i Tidaholm var då mån om att vi också skulle komma till honom. Han tog oss på rundtur och berättade om sina planer på ett litet bryggeri.
Jag blev sedan kontaktad av Jeff under julhelgen 1993 och då erbjuden bryggmästarplatsen på Källefalls bryggeri. På nyårsdagen 1994 ringde jag och tackade ja.

Bryggeriet uppfördes under våren 1994, men det fanns redan två öl med Källefalls-etikett. Källefall Pale ale, samt Källefall Brown ale, båda kontraktsbrygda på Sofiero, efter recept gjorda av Håkan Lundgren.
Så snart det egna bryggeriet var i drift så gjorde jag nya, i mitt tycke naturligtvis, bättre recept, men namnen på ölen behölls.

I början skickades det färdiga ölet i bulk till Sofiero för tappning, men efter en period vars längd jag inte riktigt minns skaffades egen tappning.
Bryggeriet hade ett raskt volymuppsving.
Vi brottades med en del problem. Kylanläggningen var rejält underdimensionerad, tappningsmaskinen var riktigt sliten, och av uråldrigt snitt. Ölet var inte särskilt stabilt och varför det är olämpligt med öppna jäskar i ett bryggeri med allt i samma rum, och dessutom läckande tak torde vara uppenbart. Ölet var jättegott, men inte särskilt länge och då är det svårt med rikstäckande distribution.

Jag lämnade Källefall 1995 och följde med det ursprungliga bryggverket till Ahlafors där jag började 1996.
Där var jag tills jag började på Nils Oscar 1997.

Jag är fortfarande stolt över recepten från den tiden. Ett par av dem har vi faktiskt bryggt i pilotbryggeriet på Nils Oscar av trivselskäl, som personalvård.
Och så svaren på mina konkreta frågor:
 • När startade Källefalls Bryggeri som företag? Bryggeriet 1994, men det bryggdes nog öl på Sofiero 1993.
 • När bryggdes Källefalls första öl? På det egna bryggeriet och efter eget recept i början av 1994.
 • När sålde ni er första öl till krog? Det Sofiero-bryggda ölet 1993, men Källefallsbryggt 1994.
 • Och till Systembolaget? Det bör ha varit på våren 1994. Allt gick fort på den tiden.
Stort tack till Patrick för svaren!

Just nu verkar det alltså som att Bredaryds (första bryggning och försäljning på egna restaurangen någon gång andra halvan av 1993) var något före Källefalls med egenbrygd öl. Har vi någon tidigare på Systembolaget än Källefalls? Jag måste nog dyka ner i min katalogsamling. 

4 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson26 mars 2014 kl. 15:06

  Källefalls Bryggeri minns jag väl. De bryggde bra öl. Ölstilen var Engelsk Bitter och Ale i alkoholspannet 4.2-4.5 volym%. Jag visste inte att det var Patrik Holmqvist som numera är på Nils Oscar låg bakom ölen. Trist att bryggeriet försvann. Jag saknar ölstilen,

  SvaraRadera
 2. Kul att läsa det här så många år senare, det här var min uppväxt i princip. Jag sommarjobbade med allt möjligt på bryggeriet.

  Pappa och Jeff experimenterade fram de första ölen i källaren på Källefalls gård och vi i familjerna fick prova alla möjliga mer eller mindre lyckade testomgångar en av dem blev basen till Källefall pale ale.

  Om jag minns rätt så var vi på Stockholm beer festival 1992 jag vet egentligen alldeles för ung för att stå där och hälla upp öl eftersom jag bara var 15 år. Men det är väl preskriberat nu...

  SvaraRadera
 3. minns detta bryggeri väl ser lokalerna nästa varje dag. Saknar dessa öl mycket. Som nybörjare i hembryggar hobbyn skulle det var fantastisk om man kom över ett recept på något av dessa öl...
  Man är lite av lokal patriot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du såhär 25 år senare kan få bättre hembryggarrecept från nästan var som helst än från Källefalls. De var pionjärer med allt vad det innebär.

   Radera