2012-04-30

Black Isle Black Islay

Det här är en öl som kommer till Systembolaget på onsdag: Black Islay, en amerikansk stout på 8 % från skotska Black Isle – ett bryggeri som här mest gjort sig ett namn för sina traditionella brittiska öl brygda på ekologiska råvaror.

Den här stouten har fått ligga på ”ekologiska fat” som tidigare innehållit Bruichladdich-whisky. Etiketten utlovar att den därmed fått toner av ek och vanilj.

Jag har fått en flaska, nummer 961 av totalt 1051, för att recensera. Så då gör jag väl det:

Färgen är kolsvart, vätskan klar (det finns ingen jäst i flaskan). Det fingertjocka skummet är varmt ljusbrunt, det sjunker sakta och lämnar lite rester på glaset.

Doften är ganska alkoholstark men ändå inte aggressiv: Kaffe, vanilj, aningar av whisky, torkade frukter och sylt på röda bär. Den är förvånande frisk.

Smaken är först söt med rostade smaker, mestadels kaffe och mörk choklad. Salta smaker dyker upp efter ett tag, de påminner om grillat kryddat kött. Hittar också pannkakssylt och något som jag associerar med whisky, kanske sådant godis. Medelstor till lätt kropp. Eftersmaken är mindre söt och lite torr med lite kryddiga/peppriga noter, väldigt försiktiga avlägsna aningar av rök och charkvaror. Avslutningen är rätt alkoholig med råa trätoner och lite vaniljstång.

Kolsyran är mild, de få små bubblorna mjuka. Vätskan är medelmjuk med aningar av strävhet.

Aningen torrare och betydligt tunnare än vad jag tror skulle vara idealiskt för den här sortens öl. Det känns som om ursprungsölen inte riktigt ger det stöd som fatlagringen hade behövt. Trots det är det här en helt okej öl, om än inte helt prisvärd.

Betyg: 3,63. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter maj 2012 (lagerstatus). Pris: 69:00 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 04/13.

2 kommentarer:

 1. Islay - det lyder jo i sig selv forjættende!

  SvaraRadera
 2. Håller med recensenten,fick själv tag i två flaskor
  nr:150 och 158!
  Mycket goda, att tänka på vid servering: De ska inte var för kalla, då mister man alla smaker!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera