2012-04-21

Rapport från ljus lager-provningen


Idag var det dags för öppen ölprovning på De Klomp. Jag höll i den, temat var ljus lager och det här programförklaringen:
Ljus lager. Världens i särklass mest sålda ölstil. Men det finns ändå mycket att upptäcka i denna öltyp och dess undergenrer. Ölguru Magnus Bark guidar bland dryckerna och historierna.
Före provningen satt jag och tittade på när Bobo plockade fram glas, och smuttade på ett litet glas av en gammal favorit som nu kommit tillbaka: Ocean Dark Mild som fanns på cask. Och visst är den lika mjukt mild, maltig och lättdrucken som jag minns den. Noterade också att Ocean-hussmaken av vört var ytterst mild i den här. Gott!

Så till den utlovade ljusa lagern:
  1. Hofbräu Original. En München Helles, den lättaste tyska stilen. Till det lagerölens historia fram till cirka 1900. Okomplicerad och lättdrucken.
  2. Williams Bros Ceilidh 90. En skotskbryggd lager, bryggd långsamt efter klassiska tyska förebilder. Fast med amerikansk aromhumle. En riktigt trevlig bekantskap, som många gäster trodde skulle vara den perfekta sommarölen.
  3. Krušovice Imperial. En storsäljare, och en ganska neutral tjeckisk pils. Ingens favorit vid handuppräckningen.
  4. Jever Pilsener. Torr med en fin humlebeska. Spännande att testa denna nordtyska öl mot den sydtyska HB.
  5. Mikkeller The American Dream. En APA bryggd med lagerjäst. Och en bra APA med finfina citrustoner.
  6. Mikkeller Hop Burn Low. Mer av allt! I grunden är receptet på en DIPA, men jäst på "fel sätt". Stor och kraftig men ändå väl sammanhållen.
En avslappnad och uppmärksam publik på strax under 30 personer var med idag, och jag tror att American Dream vann den avslutande handuppräckningen.

Nästa vecka ser osäker ut planeringsmässigt, men antingen blir det ”Bobo utan röd tråd” eller ”Smakkombinationer med Petter”.

2 kommentarer:

  1. Jag måste kommentera Ocean Dark Mild. Riktigt bra öl!! Som en kraftigare mörk lättöl med inslag av tobak tyckte jag när jag drack den. En av de bästa från Ocean.

    SvaraRadera