2012-04-26

Gale's Spring Sprinter

British Ale Week på The Horse & Hound, som sagt. Och då ska man väl ta skeden i vacker mun och dricka en brittisk ale? På cask fanns Spring Sprinter från Fuller's, som numera använder det uppköpta bryggerinamnet George Gale & Co för sina säsongsbrygder, främst på cask och främst för den lokala marknaden.

Jag tycker det är trevligt att Fuller's inte bara vårdar varumärket Gale's, utan också vidareutvecklar det. De få öl från det gamla Horndean-bryggeriet som nådde hit var alla favoriter hos mig, som Festival Mild, Prize Old Ale och HSB. Ack,  dessa minnen…

Men nu var det Spring Sprinter i glaset. I grunden en klassisk engelsk bitter på 4 %, men också lite nyskapande tack vare den Nyazeeländska humlen Nelson Sauvin.

Färgen är gul med en aning guld, vätskan klar. Litet vitt skumlager.

Fruktig doft. Fruktgodis, lite mineraler, vita druvor.

Smaken startar med en lätt ton av läder och karamelliserat socker. Smakerna är oväntat kraftiga. En oväntad ton av krut/knallpulver dyker upp. Det finns nästan ingen sötma alls här, men väl en aningen oljig ton. Grapefruktskal i eftersmaken liksom asfalt (inte tjära), stjärnfrukt och gröna bananer. Eftersmaken är för övrigt rätt kort.

Kraftig kolsyra, kraftigare än jag väntat mig i en cask bitter. De små bubblorna kittlar tungan. Lätt vätska.

Inte så pjåkig, men jag undrar över den där smaken av asfalt/knallpulver. Är det något som lever i ölen och skapar något slags svavelföreningar? Nå, det var inte störande på något sätt, bara lite överraskande.

Betyg: 3,35. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 78:00 för 568 ml.

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Har följt Sveriges kanske bästa ölblogg nu i några år och har en fråga. Hur mycket pengar lägger du på ditt ölintresse, cirka? Själv lägger jag cirka 1000 kr i månaden.
  /Sebastian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sebastian.

   Tack för berömmet.

   Jag har faktiskt inte räknat, men jag dricker inte so mycket öl som det kanske verkar: Det är, med undantag för någon avslappnad Carnegie, det jag skriver om som jag dricker. Av Systembolagets nyheter köper jag i princip bara en av varje och hoppar oftast över de stora flaskorna och de allra dyraste specialarna.

   Det jag lägger mest pengar på i så fall är nog resor och hotell när jag är iväg och dricker öl.

   En tusenlapp i månaden? Ja, kanske i de krokarna.

   Radera
 2. En pub med bra sortiment av brittisk ale saknar jag i Göteborg. Undrar om det skulle funka med en systerkrog här tro?

  Tänk den månaden man enbart spenderade 1000:- på öl. Jag dricker till 95% på puben så den tredubbla summan brukar det allt hamna på. Vissa månader ännu mer.....

  SvaraRadera