2012-04-22

Napa Smith Organic IPA

Napa Smith Brewery i Kalifornien? Jag har en svag aning att jag hört talas om dem någonstans någon gång, då i uppskattande ord. Inte den här ölen, tror jag. Hm, dags att leta på nääätet.

Hm.

Det är nog deras imperial porter Bonfire som någon pratat/skrivit drömmande om.

Må så vara, men det är inte den som Systembolaget tagit in utan Organic IPA, en amerikansk IPA på 7 %.

Färgen på ölet är bärnsten med en dragning åt det röda.  Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt. Det sjunker undan till ett tunt lock. Vätskan har någon köldgrumlig som går över med högre temperatur. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är mjuk med en söt citruston, snygg beska och lite färska örter. Aningar av tegeldamm, ljus sirap och alkohol. Beskan växer när temperaturen stiger.

Smaken är besk, som väntat. Mjuka eleganta citrustoner (citron, lime, apelsinskal), aningar av aprikos och ananas, liksom lite cederträ och vita druvor. Sötman balanserar beskan mycket väl.  Beskan växer, men sjunker sedan i eftersmaken och ger rum för en aningen jordig sötma, aningar av toffee och citron-gräddkola. Slutet har aningar av alkohol och grankåda.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna rätt mjuka. Vätskan är något kladdig.

En trevlig AIPA i klassisk CA-stil, varken mer eller mindre. Bra pris dessutom.

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolaget fasta sortiment sedan april 2012. Pris: 21:90 för 355 ml. Bäst före: 2012 NOV.

2 kommentarer:

  1. Håller med!

    Är det någon mer än jag som brukar jämföra doft/smak-förväntan och faktisk upplevelse när man provat ölet? Den här hade väldigt liten diskrepans. Jag läser ofta på lite kort om ölets ingredienser, tar till mig etiketten/flaskans layout samt vartifrån ölet kommer och det jag tror bryggeriet vill med den. Jag tycker ofta det är bäst när min förväntan stämmer, varför är det så..

    SvaraRadera
  2. Deras cool brew är lenare i smaken! Med en fantastisk humle.

    SvaraRadera