2012-04-04

Ocean Västkust

Vi som var med på Svenska Ölfrämjandets årsmöte i lördags fick två biljetter. Den andra gick att lösa in mot ett glas Ocean Västkust från Oceanbryggeriet, och lokalare än så blir det inte. Ölet i fråga är en amerikansk IPA på måttliga 4,8 %.

Så här skriver bryggeriet om ölen: Maris Otter Pale Ale Malt, kristall-, karamell- och (lite) svartmalt. Fyra stycken humlesorter - Perle (Tyskland), Pilgrim (UK), Southern Cross (NZ) & Pacific Jade (NZ).

Jag tror att de bryggde den första gången under sommaren 2010, då på 5,6 % och med en lite annan humlemix.

Ölen är nästan lysande mörkt guldfärgad, det fingertjocka skummet beige. Lite skumrester blir kvar på glaset. Den ser snygg ut.

Doften är maltig på ett sätt som jag starkt förknippar med Ocean, lite vörtig liksom. Jag tror den kommer från deras favoritmalt Maris Otter Pale Ale. Det är på något sätt som om lite av vörtkoket hänger med in i den färdiga ölen. Det är en ovanlig och trevlig doft. Jag hittar också lite karamelliserat socker och en lätt humlebeska.

Smaken börjar med en frisk humlesmak, den där ren och definitivt mer engelsk än amerikansk (eller nyzeeländsk). Ren beska, aningar av tobak och en mjuk (spannmåls-)sötma. Beskan förstärks i eftersmaken, lite hö och en blandning av söta och beska toner. Aningar av nybrutna grenar i slutet.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är små och många. Vätskan är lätt och mjuk.

En duglig IPA, fast jag börjar fundera över hur amerikansk den egentligen är. Jag kanske borde byta stilen till engelsk IPA i stället? Hm hm hm.

Betyg: 3,43. Tillgänglighet/pris: Bjudöl vid Svenska Ölfrämjandets årsmöte.

2 kommentarer:

 1. Första versionen av Västkust som ifjol var 5,6% och mer åt IPA-hållet, humlad med Nugget för beska och NZ Cascade för arom och smak.

  Då vi ska lansera den som vår sjätte ordinarie flask-produkt så har vi sänkt alkoholhalten till 4,8% och nu är det ingen IPA längre utan en Pale Ale med valfri vokal eller konsonant före PA :) Ölstilar och benämningar idag är så pass urvattnade och konfunderande att det är upp till öldrickaren vad man känner. Jag tycker personligen att svarta IPA´s i de fall jag testat dessa är en porter med mer humle...men det kanske bara är jag som är för gammal.

  Vänliga Hälsningar
  Thomas Bingebo
  Bryggare
  Oceanbryggeriet Göteborg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar tackar! Då ändrar jag på Beer Advocate.

   Radera