2012-04-25

Systembolagets nyheter juli 1999


Åter dags att dyka ner i den där tidskriftssamlaren och låta slumpen välja ett nummer av Varunytt.

Juli 1999 blev det.

Förutom den vanliga uppräkningen av drycker fanns här en halvsidor med Doft- och smakord, Sydafrikanska vinregioner, ett uppslag med reportaget Vinmakarens vägval om hur man designar ett vin, ytterligare en halvsida om Dryck till dessert (enda ölförslaget: porter till chokladkaka). Och så helsidan med skissrecept.

Men så kommer vi till ölnyheterna!
Importör var ”Per Anders Noren m. f. Beer 4 U”. Vad var det för företag, och när tog Carlsberg Sverige över Brooklyn? 
Ja, det var den enda regelrätta nyheten. Men det fanns desto fler ersättningsöl.

Ersättningsöl? Jo. Det här var under en tid där det var relativt svårt att få in nya öl i sortimentet, dagens system med tillfälliga lanseringar fanns inte. Dessutom var det fortfarande förbud mot alkoholreklam i Sverige.

Ett av de få sätten att få uppmärksamhet för sina produkter var att utnyttja ett kryphål i Systembolagets regelverk: det fanns en möjlighet att ersätta en utgången produkt med en snarlik (i samma segment). Jag antar att regeln egentligen kommit till ur ett vinperspektiv, det brukar vara så på Systembolaget.

Men det här utnyttjades friskt av de stora bryggerierna för att få rotation på sin portfölj, och testa nya koncept. Det behövdes, för att efter den stiltje som uppkom i den svenska ölmarknaden efter mellanölet så hade det plötsligt hänt ett antal omvälvande saker:

Importen hade blivit enklare sedan EU-inträdet. Alkoholhalt-begränsningen hade tagits bort och alla gamla öl skulle plötsligt finnas i en variant på 7-8 %. Alkoläsken tog marknadsandelar. Och Kopparbergs Bryggeri hade seglat upp från ingenstans med aggressiv marknadsföring och prispress.
  • Arboga 10,2 ersatte Lame Turkey (som kom här!) från Pripps
  • Sofiero Original 7,5 ersatte Sofiero Martins Extra
  • Zeunerts Blonde (5,3 %) ersatte Zeunerts Mellanöl
  • Högtryck (5,6 %) ersatte Åbro Fat
  • ST.ÖL (7,2 %) ersatte Spendrups Dubbelbock
Övriga nyheter: 

1 kommentar:

  1. Åh nej, varför finns inte Sofiero Original kvar på PET?!

    SvaraRadera