2012-04-03

Electric Nurse LindyHop Ale

Svenska Ölfrämjandets årsmötet brukar bjuda på någon ovanlig öl till förhandlingarna. Hittills har det varit ganska starka saker som gjort de senare delarna av dagen något grumliga. Så inte i år, vilket jag uppskattar.

I år serverades innan mötet LindyHop Ale, en amerikansk pale ale på måttliga 4,6 %. Malten är pale ale och karamell, humlen är Riwaka, NZ Cascade och Rakau från Nya Zeeland och Centennial och Amarillo från USA. Ölen är tänkt som en törstsläckare för varma sommardagar.

LindyHop Ale är den första ölen från det nya fantombryggeriet Electric Nurse / BrewTrade, baserat i Mölndal. Det drivs av paret Ida och Peter, och det lite märkliga namnet myntades under en familjemiddag där namnfrågan kom på tal – Ida är sjuksköterska och Peter elkonstruktör.

De som hängt med ett tag kan haja till vid den där meningen. Ida. Sjuksköterska. Mölndal. Jo, hon är dotter till Mikael Dugge Engström, mannen bakom Dugges Ale & Porterbryggeri. Vissa kanske också kommer ihåg Syster Ida ordinerar bitter, en föregångare till Brandmästare Andréns Törstsläckare. Jo, det var hon.

Planen är att brygga mer av den här ölen så fort Dugges nya bryggverk i Landvetter kommit igång. Dock inte i det stora utan i testbryggverket. Så fort allt kommit igång därborta är planen att brygga 3.000 liter av denna öl, förhoppningsvis lagom till sommarhettan.

Så, hur var ölen?

Färgen är bärnsten, vätskan något grumlig. Litet vitt skum.

Doften är rätt lätt (vilket delvis beror på att Haket serverar all sin öl iskall), jag noterade en lät syrlig vete-ton, en hel del citrusfrukter, smör (som blir tydligare med högre temperatur) och en fin beska från den färska humlen.

En tydlig, om inte speciellt stark, ton av smör startar smaken. Den sjunker dock bort rätt fort och ger plats för färska humletoner som också inkluderar lite jordiga smaker. Det kommer en del fruktiga och aningen söt-syrliga nyanser som får mig att tänka på röda vingummin. Jordigheten försvinner helt i eftersmaken som är ren med massor av olika citrusfrukter och omogna röda vinbär.

Kolsyran är mycket kraftig, de små bubblorna är vassa i munnen. Vätskan är mjuk.

Den börjar lite spretigt, men sedan utvecklar den sig till en mycket lättdrucken öl med en del svarta och röda vinbär i slutet. Det här lovar gott.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet/pris: Bjudöl vid Svenska Ölfrämjandets årsmöte.

4 kommentarer:

 1. Men jösses Barken! Detta var ju ett kanonöl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolsyran sänkte betyget rätt ordentligt…

   Radera
  2. ”Det är med beröm som med guld och diamanter: dess värde beror på dess sällsynthet.”
   /Samuel Johnson

   Radera
 2. Satan i gatan vilken go öl. Helt grym balans :)
  / Osten , Gbg

  SvaraRadera