2012-04-08

Sigtuna East Coast IPA - igen

I maj 2011 kom Sigtuna Summer IPA, en amerikansk IPA på 7 % från Sigtuna Brygghus med humle från USA och Nya Zeeland. Jag recenserade (länk), gillade och gav 3,95 i betyg.

I mars 2012 kom Sigtuna East Coast IPA, en amerikansk IPA på 7 % från Sigtuna Brygghus med humle från USA.

Enligt uppgifter ska ölens recept vara så lika varandra att det kan betraktas som samma öl. Vårens variant kommer dock i 33 cl i stället för halvliter.

Så jag recenserar den här lite snabbare den här gången…

Klar vätska, mörkguld färg.Två fingrar skum, ljusbeige. Ojämnt. Skumrester blir kvar när det akta sjunker ner.

Doften är mjuk och gräddig, det finns mycket amerikansk humle i den här. Citrusfrukter, engelsk apelsinmarmelad. Bra beska, men också en ren mjuk sötma.

Ren beska startar smaken. Det finns också en rejäl sötma för att står emot. Åter kommer jag att tänka på en lyxig syrlig engelsk apelsin/citron-marmelad med mycket skalbitar. rena fina smaker. Kanske aningen lätt kropp; medium. Eftersmaken är aningen torr utan att bli astringent. Mer humle, mer citrus, mer beska liksom syrligt fruktgodis. Syrliga karameller i slutet, liksom en aning smörkola.

Kolsyran medelstark, små bubblor, torr vätska.

Jodå, en av de bästa svenska AIPA jag druckit på ett bra tag. Kanske inte riktigt ända framme vid de amerikanska originalen, men det tar sig!

Betyg: 4,2. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment våren 2012. Pris: 21:90 för 330 ml. Bäst före: 20.2 1(kludd).

1 kommentar:

  1. Jag håller med om att den här är riktigt bra.

    Den är så bra att den är minnesvärd, och fundera kring hur många öl som faktiskt är det.

    SvaraRadera