2012-04-07

Jämtlands Påsköl

Ännu en öl som ändrat sig genom åren, Påsköl från Jämtlands Bryggeri. Den som säljs i år är den variant som funnits sedan 2008 (tror jag); en engelsk strong ale på 6 %.

Ölen ger i från sig ett lätt fräsande ljud när jag häller upp den. Stort varmvitt skum med en ojämn topp som sakta faller ner och lämnar massor av skumrester efter sig på glaset.

Doften är framför allt maltig och torr med toner av frukt och en viss beska. Men det finns också en mustig ton av gammal disktrasa.

Smaken är rätt stark med en hel del alkohol och malt. Lite sirapslimpa, aningar av jäst och champinjoner. Stor kropp. Torkade äpplen och torkade apelsinskal i eftersmaken. De torkade frukterna fortsätter i eftersmaken, här finns också en oväntad smak av lagrad cheddarost. Slutet är något sött.

Kolsyran är kraftig, de många bubblorna små. Vätskan är torr.

En torr ale med kraftiga smaker och stor kropp: Trist på doften, bara. När jag tittar på andras recensioner av årets öl verkar jag dock haft tur med min flaska, de verkar rätt ojämna.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid påsken 2012 (lagerstatus). Pris: 25:30 för 500 ml. Bäst före: 7 12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar