2012-04-04

Gyllene Prag och Primátor Premium - igen

Fast helgen i Göteborg började inte med årsmötet på Haket. Vi åkte ner på fredagseftermiddagen med den tjeckiska krogen Gyllene Prag som främste mål.

Förutom ett stabilt sortiment av fatöl brukar de ha en tillfällig flaska, och vi valde att börja med varsin sådan: Primátor Premium, en tjeckisk ljus lager på 5 % från Pivovar Náchod.

Nå, innan jag snabbrecenserar ölen så kommer det en text om vårt besök på krogen.

Det brukar vara fullsatt, så vi hade bokat bordet flera veckor i förväg. Klokt, för det var kö redan vid sextiden när vi kom dit, stressade av att ha fastnat i en spårvagn vid Järntorget. Öl och huvudrätt beställdes och ölen serverades kvickt. Sedan hände det ingenting i en halvtimme.

Vi fick veta att maten var på väg, men det skulle dröja ytterligare en kvart. Och när vi fick in tallrikarna hade servitrisen skrivit fel och Caroline fick inte det hon beställt.

Rätt mat kom in efter ett tag, med tillhörande ursäkter. Det hela löste sig senare på ett bra sätt.

Efter maten (Johan Special för mig, Vegetarian för Caroline) så var vi lite sugna på sött. Jag valde cholkadmoussen, dagen till ära kryddad med Physalis. Till den valdes en mörk lager, trodde det skulle funka. Och det gjorde det, Bernard Černý Ležák matchade de lena chokladsmakerna på ett utmärkt vis.

Caroline valde ”Crêpe med glass, frukt & ägglikör”. Hon hade nog inte väntat sig att denna dessert skulle torna upp sig på tallriken som en hel varmrätt. Men det gick ner det med.

Kort sagt ett aningen svajigt men ändå fullt godkänt besök på denna lite annorlunda krog: Det finns ingen bar, inga synliga tappkranar eller påträngande ölreklam. Av vad jag sett i Budapest ser den faktiskt ut som en centraleuropeisk kvarterskrog av lite bättre snitt.

Nu är det uppenbart att stället (som faktiskt öppnade redan 1973) är lite för litet och inte helt praktiskt. Så under maj till augusti 2012 kommer krogen att hålla stängt för en om- och utbyggnad.

Okej. Tillbaka till Primátor Premium. Jag drack den här ölen på flaska våren 2008, gav 3,58 i betyg och tyckte att det var en öl som kombinerade pilsnerns humle med tysk lagers malt. Jag har inga direkta minnen av att ha druckit den dock.

Färgen är guld, stort vitt skum och mycket skumrester på glaset när det sakta sjunker ner.

Doften är ren och besk. Blommig och lite metallisk. Rätt så frisk.

Smaken startar lite småtungt sött. Blommig humle och lite halm. Mjuk beska. Eftersmaken är även den blommig med växande ren beska och lite smör. Metallisk beska i slutet.

Kolsyran är frisk och medelkraftig, bubblorna små. Vätskan är aningen kladdig.

En okej tjeck. Lite för tung sötma för min smak dock.

Skissbetyg: 3,3. Tillgänglighet: Flaska på krogen, finns också i Systembolagets fasta sortiment med annan etikettdesign. Pris: 59:00 för 500 ml. 

2 kommentarer:

 1. "Av vad jag sett i Budapest ser den faktiskt ut som en centraleuropeisk kvarterskrog av lite bättre snitt."

  Hörru, inte svära i kyrkan nu, du besökte Gyllene Prag, inte Gyllene Budapest ! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaja, håna mig bara för att jag inte varit i Prag.

   Radera