2012-04-09

Sigtuna Easter India Pale Ale

Så här under påskhelgens sista timmar är det väl lika bra att ta och detaljgranska ytterligare en påsköl. Turen har kommit till den större och starkare varianten från Sigtuna Brygghus: Sigtuna Easter India Pale Ale. Det är en amerikansk IPA på 7 %.

Och som en sådan är det omöjligt att inte dra paralleller till den andra AIPAn på 7 % från Sigtuna som går att köpa just nu; East Coast IPA. Den recenserade jag ju igår och gillade mycket (4,2 i betyg). Så jag var ganska nyfiken på vad de hittat på med den här säsongsprodukten.

Det två fingrar höga skummet är ljust beige och kompakt. Det håller sig kvar länge och lämnar fina skumrester på glaset. Vätskan är klar och bärnstensfärgad (20 EBC).

Doften är, som väntat, humlig och rätt så besk.  Lite torkade frukter, lite deg. Men också en närmast astringent ton av gröna vindruvor och en aning läder. Jag försöker hitta de citrusfrukter som etiketten utlovar, men utan att lyckas. Lätta alkoholtoner

Smaken är något jordig. Annars är det en (lätt fruktig) beska som dominerar. Den är nästan skarp, men den mjuka sötman räddar balansen något. Medelstor kropp. Eftersmaken blir rå och torr på ett gröna druvor-vis. Aningar av läder och vitkål, men också behagligare smaker av limeskal och en mjuk sötma. Avslutningen innehåller lite märklig vitlökssmaker.

Kolsyran är mild, de små bubblorna är friska. Vätskan är mjuk.

Inspirerad av en diskussion jag sett (och deltagit i) hos bryggaren Stefan Gustavsson häromdagen har jag verkligen försökt att förstå vad bryggaren och bryggeriet vill med den här ölen, deras tankar och visioner. Men det hjälper liksom inte, jag kan inte förmå mig att tycka att det här är en bra genomförd öl. Men en enkel amatörs huvud tror jag att något gått snett i humlingen, kanske rentav torrhumlingen.

Betyg: 2,45. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment påsken 2012 (lagerstatus). Pris: 31:50 för 500 ml. Bäst före: Helt oläsligt.

3 kommentarer:

 1. Du vet väl att de är i princip identiska ? East Coast IPA= Sigtuna Easter India Pale Ale ! De som skiljer de båda åt är att Sigtuna Easter India Pale Ale har chinook i torrhumlingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det visste jag inte. Märkligt att jag upplevde dem så olika varandra då.

   Radera
 2. Jag kände också variationer, upplevde East Coast Ipa som den bättre.

  SvaraRadera