2008-10-18

Amstel Lager

I hotellrummets minibar fanns två sorters öl: Castle Lager och Amstel Lager. Den ena för 15 ZAR, den andra för 17 ZAR - samma priser som i restaurangen.

Castle Lager är Sydafrikas, och SAB-delen av SABMillers, mest kända varumärke och som jag förstått det deras mest säljande öl. Fast den recenserade jag redan för två år sedan när den tillfälligt fanns på Systembolaget (betyg 2,2 recensionslänk) så den fick stå kvar.

Amstel Lager är en ljus eurolager på 4,9% och "originalbryggeriet" är Amstel Brouverij i Nederländerna. Enligt ettiketten är denna flaska licensbryggd, men det går inte att utläsa var. Lite mer surf-forskning visar att Amstel under 2007 plötsligt avbröt samarbetet med South African Breweries. Ett nytt eget licensbryggeri skulle bryggas och under tiden skulle marknaden förses med öl från andra licensbryggerier främst i Europa. Det hela verkar rätt rörigt.

Färgen är ljust guld, det fina vita skummet är fingertjockt. En hel del skumrester blir kvar på glaset.

Doften är söt och blommig med en frisk humlebeska.

Smaken är brödig med en lätt sötma och en frisk krispig bitterhet som ändå är ganska mild. Eftersmaken är frisk med lite det och en behaglig beska (med en nyans av mint?)

Kolsyran är kraftig och frisk, vätskan är len för att vara en eurolager.

En kompetent gjord tolkning av stilen. Betyget blir då 3,9. Kanske lite färgat av vad jag annars druckit senaste tiden, men i alla fall. Tillgänglighet: Finns i Systembolagets fasta sortiment.

2 kommentarer:

  1. Detta var min favoritöl när jag bodde därnere. Jag gillade även den Sydafrikanska Heineken(tror iaf att den också licensbryggs därnere).
    Både dessa sorter är mycket godare än de svenska varianter jag druckit här.

    Ett sydafrikanskt öl med mer karaktär är ju annars Castle Milk Stout. Men den finns kanske inte kvar än, såg du den??

    SvaraRadera
  2. Som jag skev tidigare var jag på ett mycket begränsat antal platser där nere, så det där var allt jag hittade.

    SvaraRadera