2008-10-19

Brok Export

Åter till den trygga vardagen och oktobersläppet: Brok Export är en ljus eurolager på 5% från den polska delen av danska koncernen Royal Unibrew.

En liten märklighet är att den presenteras med styrkan 6,2% på deras hemsida, man kan ju misstänka att den här svagare, burkade varianten är specialgjord för den svenska marknaden.

Färgen är ljusgul, det två fingrar höga vita skummet sjunker långsamt med ett fräsande ljud. Inga skumrester på glaset.

Doften är mild. Lite syrliga toner av deg och antydningar till bitter humle. Lite alkohol i bakgrunden.

Smaken är oväntat torr för en genomsnittslager... Lite bitterhet i starten. Toner av franskbröd och strösocker. Eftersmaken är aningen bitter, men söt malt och alkohol dominerar.

Kolsyran är medel-mild, vätskan är aningen kladdig.

En standard-budgetlager som är lite under standard i min smak. Inte fullt så söt som många svenska är dock. Betyg: 2,55. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment.

Tidigare har jag bara druckit raketbränslestark porter och öl kryddad med honungs från Polen. De var bättre än den här. Ska vi gissa att den här får sina 12 månader i sortimentet och sedan försvinner utan att någon märker det?

3 kommentarer:

  1. De (tio?)tusentals polska hantverkare och byggarbetare som svärmar runt i Stockholm kanske köper den här av någon sorts patriotiska/nostalgiska skäl, men enligt mina egna observationer verkar de redan ha fallit pladask för vårt svenska utbud av skitlager, så frågan är om hemlängtan rår på köpvanorna.

    SvaraRadera
  2. Undrar varför de inte tog in polens i särklass största öl Żywiec Full? Den här kanske hade bättre pris för Systembolaget?

    SvaraRadera
  3. ...tänk när ofiltrerade ölsorter når sin kulmen...väntar..väntar

    SvaraRadera